Kuzey Irak’ta konuşlanmış durumda bulunan Çekiç Güç Kuvvetlerinin Türkiye’den ayrılması gerektiğini ve ABD’nin Kuzey Irak’ta oluşturmaya çalıştığı Kürt Devleti’nin Türkiye’nin zararına olduğunu söylüyordu. Bu nedenle ABD büyükelçiliği tarafından birkaç defa hükümete şikayet edildiği iddia edildi. 17 Aralık 1992 tarihinde Çekiç Güç’e bağlı Amerikan savaş uçakları, kendilerine bildirildiği halde Irak’ın Selahaddin kentine gitmekte olan Bitlis’in helikopterine taciz uçuşu yaptı ve helikopteri inişe zorladı. Komutanlığı döneminde JİTEM’in kurularak yargısız infazların yapılmasına ve itirafçılarla birlikte silah ve uyuşturucu kaçakçılığı yapılmasına karşı çıktığı da basına yansıdı.
7 Şubat 1993 tarihinde “İncirlik Üssün’den kalkan ABD uçaklarının, PKK’ya yardım dağıttığı” açıklamasını yaptıktan sonra 17 Şubat 1993 tarihinde içinde bulunduğu Beechcraft B200 King Air tipi uçağın henüz aydınlanamayan nedenlerle düşmesi sonucu hayatını kaybetti.
Daha sonra ekibi içinde yer alan,Rıdvan Özden ve Bahtiyar Aydın gibi bazı yüksek rütbeli askerler de görevi başında vefat etti.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, eski Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Eşref Bitlis’in 1993’teki ölümüne ilişkin yürütülen soruşturmanın zaman aşımı süresi dolduğu gerekçesiyle “kovuşturmaya yer olmadığına” karar verildi.
“Nitelikli şekilde insan öldürme” suçu oluşturulduğu kabul edilse dahi öncelikle zaman aşımı hükümlerine göre ele alınması gerektiğine yer verilen kararda, eylemin 20 yıllık asli, zaman aşımını kesen hallerin varlığı halinde ise toplamda 30 yıllık eklemeli-nihai zaman aşımı süresine tabi olduğu belirtildi.
Kararda, zaman aşımını durduran veya kesen bir işlem bulunmadığı ifade edilerek, bu sebeple soruşturmada “20 yıllık asli zaman aşımı süresinin dolduğunun” kabulüyle, kovuşturmaya yer olmadığına karar verildiği kaydedildi.