15 Temmuz darbe girişiminin ardından Türk komutanı gözaltına alınan İncilirlik Üssü’ne ilişkin tartışmalar sürerken “Türkiye’de depolanan nükleer silahların ne ölçüde güvende olduğu” merak ediliyor.
Amerika’nın Sesi’nin (VOA) İngilizce yayınında darbe girişimine karıştığı gerekçesiyle İncirlik’in Türk komutanının gözaltına alındığı anımsatıldı. Kaliforniya eyaletindeki Middlebury Uluslararası Etüdler Enstitüsü’nden nükleer silahların çoğalması uzmanı Jeffrey Lewis, üstteki nükleer silahlara ilişkin “Kısa vadede çok güvenli olduklarını düşünüyorum”dedi.
“İSTİKRARSIZ ÜLKEDE NÜKLEER SİLAHLARIN DEPOLANMASI İYİ FİKİR DEĞİL”
Buna karşın Lewis, genel olarak nükleer silahların depolandığı tesislerde onlara el koymaya çalışan evsahibi bir devlete karşı yeterli olacak güvenlik önlemlerinin bulunmadığını söyleyen Lewis, “Bu nedenle ki genel olarak siyasetten istikrarsız olan bir ülkede nükleer silahların bulundurulmasının iyi bir fikir olmadığını” savundu.
Amerika Bilimadamları Federasyonu’nun nükleer bilgi projesi direktörü Hans Kristensen ise,“birçok önlemler olsa da olaylar ve kazaların olabileceği” uyarısını yaptı.
Bu arada, Kongre Araştırma Servisi’nin nükleer silahlar politikası uzmanı Amy Wolf da, ABD’nin Avrupa’nın çeşitli yerlerinde 200 kadar B61 bombasının konuşlanmış olduğuna işaret ederek bu silahların “sadece potansiyel bir saldırıya karşı caydırıcı olmakla kalmadığını aynı zamanda NATO’nun iç uyumunun önemli bir unsuru olduğunu da” söyledi.
“İNCİRLİK’TE 50 KADAR NÜKLEER BOMBA OLDUĞUNA İNANILIYOR”
VOA, “söz konusu bombaların 50 kadarının İncirlik’te olduğuna inanılıyor” dediği haberinde Wolf’un “Ancak Türkiye’deki bombalar aslında depolanmış silahlar çünkü Türkiye, ne nükleer yeteneği olan uçaklara sahip ne de ABD’nin bu tür uçaklarının kalıcı olarak üsse konuşlandırmasına izin veriyor” değerlendirmesini aktardı.
“SİLAHLARI ÇEKMEK YANLIŞ SİNYAL VERİR”
Öte yandan Hoover Enstitüsü’nden savunma politika uzmanı Kori Schake, VOA’ya “(nükleer) silahların Türkiye’nin topraklarından çekilmesi Amerika’nın müttefikine yanlış sinyal verir” uyarısında bulundu.
Schake, “Japonya, Güney Kore ve Türkiye gibi, ABD tarafından korunduklarını hisseden ülkeler, kendilerine ait nükleer silahları geliştirmediler” dedi ve o güvence olmadan bu ülkelerin kendilerine ait nükleer silah geliştirmeleri riski bulunduğunu öne sürdü.
VOA “nükleer silahların geri çekilmesinin potansiyel diğer bir sonucu da, Suriye ve Ortadoğu’daki çalkantılara büyük ölçüde açık hisseden Türkiye’nin Rusya ve İran ile bir ittifak geliştirmesi” dediği haberinde Schake’ın “Türkiye’nin İran ile pek fazla ortak yanı olmasa da ABD’yi garantörü olarak görmezse birçok seçeneğini olabilir” dediğini belirtti.
Program sırasında Lewis “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın nükleer silahlar konusunu dile getirmediğine dikkat çekerken Kristensen, nükleer silahların İncirlik’ten geri çekilmesi durumunda ciddi siyasi sonucu olacağı görüşünü paylaştığını söyledi.
Türklerin nükleer silahlardan çok NATO’nun konvansiyonel gücüyle ilgilendiklerini ifade eden Kristensen, buna karşın “Türkiye’deki siyasi durum ve üssün Suriye’deki savaş bölgesine olan mesafesinin 100 milin altında olması nedeniyle nükleer silahların üsten geri çekilmesini düşünme zamanının gelmiş olabileceği” görüşünde.
Kaynak:Oda tv