Hacklenen belgelerden Açık Toplum Ensitüsü’ne ait Türkiye raporunda ‘Kürt meselesi’nin bölge ülkelerini etkileyeceği belirtilerek PKK’ya yakın kuruluşları fonlama kararı alınması dikkat çekiyor
George Soros tarafından yönetilen kuruluşlara ait 2, 576 belgenin hackerlar tarafından ele geçirilmesiyle birlikte Balkanlar’dan Ortadoğu’ya uzanan coğrafyada tezgahlanan senaryolar deşifre oldu. ABD yönetiminin Rus hackerları sorumlu tutuğu ve cumartesi günü DcLeaks isimli internet sitesine konulan belgeler arasında Türkiye’ye ait birçok belgeye de rastlamak mümkün.
Sızıntılarda arasında en çarpıcı belgeyi “2014-2017 Türkiye Açık Toplum Enstitüsü Amaçlar ve Stratejiler” isimli rapor oluşturuyor. Dünya çapında adı ‘Turuncu Kalkışmalar’ ile anılan kuruluşun 3 yıllık plan ve programını Türkiye’deki siyasi gelişmelere göre kurguladığı anlaşılmakta.
GEZİ’DEN PKK ÇIKARMA ÇABASI
Haziran Ayaklanması sırasında kaleme alınınan metinde George Soros’un kurucusu olduğu Açık Toplum Vakfı’nın PKK’yı Gezi’ye eklemleme çabası göze çarpıyor. HDP Genel Başkanı Demirtaş’ın “Gezi’de darbeyi gördük” açıklamalarına ve eylemlere katılan milyonların “Mustafa Kemal Askerleriyiz” sloganlarına rağmen 2013 yılında başlayan Açılım Süreci’ne vurgu yapan Açık Toplum Vakfı raporun özet bölümünde şu iddialara yer verdi:
“Gezi Parkı protestoları anlaşmazlığa neden olan konularda tartışmaları ve algıları etkiledi. Bunların en önemli ve en yaygın olanlarından birisi 30 yılı aşkındır Türkiye’nin problemi olan Kürt meselesidir. Sonunda Türk kurumları Kürt toplumu içerisinde sosyal ve politik olarak güç kazanmış PKK’yı yalnızca operasyonla ve ekonomik önemlerle mağlup edemeyeceğini anladı. Geçtiğimiz sene Türk ve Kürt çatışma tarihinde ilk defa Türk hükümeti doğrudan ve derinlikli olarak PKK’nın hapsedilmiş lideri ile görüşmelere başladı. İddia edilebilir ki Gezi Parkı eylemleri AKP’nin gücünü azaltarak ve Kürtler ve toplumun diğer katmanları arasında iletişim kurarak barış sürecine katkıda bulundu. Ayrıca, farklı grupların karşılaşması ‘Orta Sınıf Beyaz Türkler’in gözünde Kürt hareketinin meşruluğunu arttırarak barış sürecine yardımcı oldu.”
AÇILIMA AKÇELİ HAZIRLIK!
Toplamda 14 sayfayı bulan raporda Açık Toplum Vakfı’nın TSK’nın 24 Temmuz müdahalesiyle boşa çıkarttığı açılım süreci sonrasına hazırlandığı ve kaynaklarını bu yönde seferber ettiği vurgulanmakta. “Türkiye hafızasız ülke olarak bilinir” satırlarının kaleme alındığı metinde açılımın başarıya ulaşması halinde tarihle çeşitli yüzleşme mekanizmanlarının kurulması gerektiği dile getirilirken vakfın bu kapsamda ‘Hakikat Adalet ve Hafıza Çalışmaları Merkezi’ne destek vereceği duyuruluyor.
Bununla birlikte Açık Toplum Vakfı, Türkiye’deki Kürt meselesinin başta Suriye, Irak ve İran’ı da etkileyeceğini belirterek yeni dönemde sınırlar ötesi çalışmalar yapacak ‘düşünce kuruluşlarının’ fonlanacağını dile getiriyor. Kurucuları arasında CHP’li Sezgin Tanrıkulu, AKP miletvekili Galip Ensarioğlu ve HDP’li Meral Danış Bektaş’ın olduğu Diyarbakır Siyasal ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü ve Ululararası Ortadoğu Barış Araştırmaları Merkezi bu amaçlar çerçevesinde desteklenecek kurumlar olarak sıralandı.
SOYKIRIM YALANINA NEW YORK’TAN DESTEK
ABD’li finans spekülatörü George Soros tarafından kurulan kurulan Açık Toplum Vakfı’nın Türkiye şubesinin 2014 ve 2017 hedefler raporunda sözde Ermeni Soykırım konusuna gösterilen ilgi de dikkat çekici bulundu. Raporun ‘Siyasi Özür: Geçmişle Yüzleşme’ başlığını taşıyan bölümünde Anadolu Kültür isimli dernekle ortak çalışmalar yürütüleceği aktarılırken Açık Toplum Enstitüsü’nün New York şubesinden alınan materyal desteği de ifade edildi. Vakıf, Ermeni Soykırımı yalanının 100. yılına denk gelecek şekilde önce İstanbul’da sergi açacağını daha sonra ise bu sergiyi özellikle milliyetçi- muhafazakar şehirlere taşıyacağını açıkladı. Etkinliklerin paneller ve yayınlarla destekleneceği rapora eklendi.
SOROS MEDYA SEKTÖRÜNE EL ATACAK
Açık Toplum Vakfı tarafından 2014 yılında hazırlanan raporda hükümetin uyguladığı baskılardan ötürü yeni bir medya kuruluşuna ihtiyaç olduğu belirtilerek Fransa’daki Media Part ve Pro-Publica (Halktan Yana) benzeri bir basın örneği oluşturmak için fırsat aranacağı bilgisi yer almakta. Bununla beraber Açık Toplum Vakfı raporun yazıldığı tarihe kadar Financial Times, The New York Times, Amerikan Progress, Freedom House ve Carnegie Endowment Europe gibi ABD merkezli kurumlardan destek gördüklerini ifade ediyor.
Kaynak:Aydınlık