Bir zamanlar tarım konusunda kendi kendine yeten ülkeler arasında gösterilen Türkiye, günümüzde tarım ve hayvancılık konusunda ithalata dayalı bir sisteme bağlı. Özellikle 80 kuşağında eğitim alanlar, derslerde “Türkiye bir tarım ülkesi” tanımlamasını sıkça duyarken, günümüzde Türkiye bir “inşaat ülkesi” haline geldi. 1980’lerde mercimek fazlalığına tanık olan Türkiye, son yıllarda Kanada’dan mercimek satın alır hale geldi. İzmir Ticaret Borsası Başkan Yardımcısı ve Baklagiller Toptan Ticareti Meslek Komite Üyesi Ercan Korkmaz, “Kuru fasulye, nohut, kırmızı ve yeşil mercimekte en büyük ihracatçı ülkeyken ithalatçı ülke konuma geldik” dedi.
Yeni Ekonomi gazetesinden Orkan İştar‘ın haberine göre, Türkiye, baklagillerin üretiminde sorunlar ve darboğazlarla uğraşırken, Kanada, ABD ve Avustralya 1990’lardan sonra baklagillerin üretimine çok önem verdi. Bu ürünlerde araştırma çalışmalarına büyük kaynaklar aktararak altyapı oluşturdu. Elde edilen bulguları üretime aktarıp üretim ve ihracatlarını arttırdı.
“BİR ZAMANLAR MERCİMEK SATARDIK, ŞİMDİ SATIN ALIYORUZ”
Türkiye ise baklagilleri ihraç ederken, ithal eder konuma geldi. İzmir Ticaret Borsası Başkan Yardımcısı ve Baklagiller Toptan Ticareti Meslek Komite Üyesi Ercan Korkmaz, “Son 10 yılda baklagillerin hem ekim alanı, hem de üretim alanı daraldı. Kanada’dan nohut ve yeşil mercimek ithal ediliyor. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü, Türkiye’nin girişimleriyle 2016 yılını Uluslararası Bakliyat Yılı ilan etti. Ülkemizde 1988’de 20 milyon dekar alanda baklagil ekimi yapılırken, 2016’ya gelindiğinde ekim alanı yaklaşık 6 milyon dekara geriledi. Üretim ise 1988’de 2 milyon 136 bin ton iken, 2016’ya geldiğimizde yüzde 50 düşüşle 1 milyon tona indi. 1988’de 2 bin ton olan bakliyat ithalatı 2016‘ya geldiğimizde 400 bin tonu geçerek Türkiye‘nin net ithalatçı konuma geldiği görülmektedir. Son 2 yılda baklagildeki dış açık yaklaşık 200 milyon dolar civarındadır” dedi.
“KANADA MERCİMEĞİ YİYORUZ”
Korkmaz, “Yeşil mercimekte uzun yıllardır ekim yapılamıyor. Nedenine gelince yeşil mercimekte bürücüs denilen bir böceğin oluşumunun engellenememesi, bu böceğin mercimeğin zarına yerleşip ve tarladayken görülemiyor. Yeşil mercimekteki bu böceğin sıcak iklimlerde oluştuğu bilinmektedir. Tarlada mücadele edilemediği için Türkiye’de yeşil mercimek üretimi çok düşmüştür. Şu an yeşil mercimekte tamamen ithalatçı konumundayız. Türk mercimeğinin yerini Kanada mercimeği aldı” diye konuştu.