Cumhuriyet gazetesi yöneticileri ve yazarlarına yönelik sabah saatlerinde operasyon başlatıldı. 13 isim hakkında gözaltı kararı bulunduğu belirtilirken gazetenin birçok yazar ve yöneticisinin evinde arama başlatıldı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma çerçevesinde, TCK’nın 220/6. maddesi uyarınca “FETÖ ve PKK terör örgütlerine üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek” iddiasıyla aralarında Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay ve yazar Güray Öz’ün de bulunduğu 13 şüpheli hakkında gözaltı kararı alındı.
Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay, yazarlar Hikmet Çetinkaya, Musa Kart, Mustafa Kemal Güngör, Orhan Erinç, Aydın Engin ve Güray Öz’ün evlerinde arama başlatıldı.
Aydın Engin, Sabuncu ve Öz’ün gözaltına alındığı öğrenilirken, evinde arama yapılan, ancak yurtdışında olduğu öğrenilen Akın Atalay için de gözaltı kararı verildiği öğrenildi.
Güray Öz, Ankara’daki evinde gözaltına alındı. Terörle mücadele şube ekipleri, Güray Öz’ün Ankara’nın Çankaya İlçesi’ndeki evine sabah saatlerinde gelerek, arama kararını gösterdi. Güray Öz’ün evinde arama yapan polis, arama sonrası Öz’ü gözaltına aldı. Cumhuriyet Gazetesi yazarı Güray Öz’ün emniyetteki işlemlerinin ardından İstanbul’a gönderilmesi bekleniyor.
Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu üyeleri Turan Günay ve Bülent Utku’nun evlerinde de arama yapıldığı iddia ediliyor.
Ayrıca, gazetenin eski genel yayın yönetmeni Can Dündar hakkında da yakalama kararı çıkartıldı.
Cumhuriyrt gazetesi yazarlarından Orhan Bursalı Twitter’dan operasyona değinerek “kayyuma devrederek gazeteyi bitirirler mi.. umarım olmaz” dedi.
SABAH: OPERASYONUN GEREKÇESİ FETÖ VE PKK ADINA FAALİYETTE BULUNMAK
Hükümete yakın Sabah gazetesinden Nazif Karaman, Cumhuriyet Gazetesi yöneticilerine terör örgütleri FETÖ ve PKK adına faaliyette bulunmak suretiyle suç işledikleri gerekçesi ile operasyon başlatıldığını iddia etti.
Haberde İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca gazete yöneticisi 13 isim hakkında gözaltı kararı verildiği, dosyadaki toplam şüpheli sayısının 15 olduğu belirtildi. Şüpheliler arasında yer alan yazar Orhan Erinç’in “yaşlı olması sebebiyle” sadece evinde arama yapılacağı, Can Dündar’ın ise yurtdışında firari olduğu bilindiğinden hakkında yakalama kararı çıkarıldığı belirtildi.
Haberde “Başsavcılıkça verilen gözaltı, Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’nden ise verilen suç delillerine ilişkin arama ve el koyma kararı gereği sabah saatlerinde harekete geçen terör polisi, 13 şüphelinin adreslerine gitti ve arama çalışması başlattı.” denildi.
BAŞSAVCILIKTAN AÇIKLAMA
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan yapılan açıklamada, “Cumhuriyet Gazetesi ve Cumhuriyet Vakfı yöneticileri hakkında, ‘FETÖ/PDY ve PKK/KCK terör örgütlerine üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek’ suçlarından bir kısım şüpheliler hakkında soruşturma başlatılmıştır” denildi.
Başsavcılıktan yapılan açıklama şöyle: “Yenigün Haber Ajansı Basın ve Yayıncılık Anonim Şirketi (Cumhuriyet Gazetesi) ve gazetenin imtiyaz sahibi konusundaki Cumhuriyet Vakfı yöneticileri hakkında, PKK/KCK ve FETÖ/PDY Terör örgütlerine müzahir olduklarına, 02/04/2013 tarih ve 2013/4 sayılı yönetim kurulu toplantısında alınan vakıf üyeliğine seçim kararının usulsüz olduğuna, 15 Temmuz darbe girişiminden kısa bir süre öncesinde darbeyi meşrulaştırıcı yayınlar yapıldığına dair iddia ve tespitler üzerine Cumhuriyet Başsavcılığımızca ‘FETÖ/PDY ve PKK/KCK terör örgütlerine üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek’ suçlarından bir kısım şüpheliler hakkında 18/08/2016 tarihinde soruşturma başlatılmıştır.
Soruşturma kapsamında alınan MASAK Vakıflar Genel Müdürlüğü ve bilirkişi raporları doğrultusunda İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosunun talebi ile Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğinden şüpheliler hakkında arama ve gözaltı kararı alınmış olup soruşturma işlemlerine devam edilmektedir”