Ak Saray sessiz sedasız TBMM denetiminden çıkarıldı. TBMM Başkanı İsmail Kahraman, CHP Ankara Milletvekili Murat Emir’in, Saray’ın tıbbi harcamaları konusundaki yazılı soru önergesini “Sayın Cumhurbaşkanımız hakkında soru sorulamaz” gerekçesiyle geri gönderdi. Emir, Sözcü’ye yaptığı açıklamada, “Cumhurbaşkanlığı’nın sağlık harcamaları Meclis denetimi ve Türkiye kamuoyundan kaçırılıyor” diye konuştu. Emir, temmuz ayında TBMM’ye verdiği soru önergesinde, Cumhurbaşkanlığı’nın 2016 yılı ile 1 Ocak-1 Temmuz 2017 yılları arasındaki sağlık harcamalarının ne kadar olduğu hakkında bilgi istemişti.
Ancak Meclis Başkanlığı’ndan verilen yanıtta, öncelikle vekillerin TBMM aracılığıyla hükümete soru sorma yöntemlerine ilişkin mevzuat hatırlatıldı. Ardından da Cumhurbaşkanlığı’nın sağlık harcamaları konusunda şu yanıt verildi;
“TBMM’nin bilgi edinme yollarından biri olan ‘soru’nun hükümet adına Başbakan ve bakanlardan bilgi istemekten ibaret olması nedeniyle, sayın Cumhurbaşkanımızla ilgili konularda ‘soru’ sorulamayacağından, soru önergesinde yer alan hususlara cevap verilmesine yasal imkan görülememiştir.”
CHP’Lİ EMİR: DESPOTİK BİR ANLAYIŞLA KARŞI KARŞIYAYIZ
TBMM’nin “Cumhurbaşkanı’na soru sorulamaz” tavrına tepki gösteren Emir, Cumhurbaşkanlığı’nın “bütçesi TBMM tarafından belirlenen ve denetlenen Anayasal bir kurum” olduğunu vurgulayarak, “Cumhurbaşkanlığı Meclis denetiminden çıkarılıyor” dedi.
Emir şöyle konuştu;
“Öncelikle bugüne kadar biz Meclis Başkanı İsmail Kahraman’a soru beğendiremiyorduk ve İçtüzük hükümleri, bizim kritik sorularımıza cevap vermekten kaçınmak için kullanıyorlardı, sorularımızı geri yolluyorlardı. Cumhurbaşkanlığının sağlık harcamalarına ilişkin bu soru önergemizi, İçtüzük hükümlerine göre Meclis Başkanı Kahraman’ın geri gönderemeyeceği, İçtüzüğün gerektirdiği kuralların dışına taşmayan bir şekilde yazarak gönderdik; Meclis Başkanı Kahraman da önergemizi İçtüzüğe uygun, doğru ve yerinde bulmuş olacak ki yanıtlanması için Başbakanlığa yönlendirmiş. Ancak başbakanlık Cumhurbaşkanlığının sağlık bütçesiyle ilgili soruyu cevaplamaktan kaçınıyor. Bu konu iki nedenle çok önemli; birinci neden, Cumhurbaşkanlığının sağlık harcamaları Meclis denetiminden ve Türkiye kamuoyundan kaçırılıyor. Buna neden ihtiyaç duyulmaktadır? İkinci olarak, bize gönderilen, yanıt niteliği bile taşımayan bu yazıda, ‘Cumhurbaşkanlığımızla ilgili konularda soru sorulamayacağı’ ifadesinin kullanılması. Bu ibareyi bir an için doğru kabul edersek, bundan sonra Cumhurbaşkanlığı, Meclis denetiminin dışına çıkmış olacak. Oysa Cumhurbaşkanlığı, anayasal bir kurumdur, bütçesi de genel bütçeden karşılanmaktadır ve dolayısıyla Meclis denetimine her zaman açık olmak durumundadır. Şu haliyle Cumhurbaşkanlığını bütün devlet mekanizmasının dışında ve üstünde gören ve herhangi bir soruya dahi muhatap etmeyen, anayasa tanımayan, despotik bir anlayışla karşı karşıyayız.”
“KEYFİNE GÖRE ÜLKE YÖNETENLER…”
Emir, şöyle devam etti;
“Keyfine göre başdanışman atayan, keyfine göre çıkardığı kanun hükmünde kararnamelerle ülkeyi yönetenler, bir milletvekili bir vatandaş olarak vergilerimizden oluşan ülke bütçesinin nasıl kullanıldığını sormamıza bile tahammül edemiyor. Ne kadar yanıt vermekten kaçınsalar, gerçekleri gizlemeye çalışsalar da halkın parasını, nasıl har vurup harman savurdukları, bugün olmasa birgün mutlaka herkes tarafından öğrenilecek.”