Cumhurbaşkanlığı, eleştirilerin hedefi olan bütçe harcamalarını savundu: “İtibarda tasarruf olmaz.”
Ankara’da yaptırılan ‘Ak Saray’ için ‘örtülü ödenek’ten milyonlarca lira harcanması haberleştirilmiş, ‘israf’ olarak değerlendirilen harcamalar tepki çekmişti.
İnternet sitesinden açıklama yayınlayan Cumhurbaşkanlığı, harcamaların ‘çok yüksek’ olduğu söylenerek algı yaratmak ve kamuoyunun yanıltılmak istendiğini öne sürdü.
İddiaları dile getirenlerin ‘Ak Saray’ın inşa sürecinde yapıyı ‘karalama girişiminde bulunduğu’ iddia edilen açıklamada, bu kişilerin hesap yapmayı bilmediği de savunuldu.
Açıklamada, haberler için “Ciddiye almaya değmez” dendi ancak ‘kamuoyunun bazı hususları hatırlamasında yarar görüldüğü’ anlatıldı.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, ‘Türkiye’yi dünyada söz sahibi ve güçlü ülke yapma ideali çerçevesinde tüm gücüyle çalışmalarını sürdürdüğü’ iddia edilen açıklamada, “Nitekim, yurt içi ve yurt dışı programlarında, önceki dönemlerle kıyaslanmayacak ölçüde bir artış yaşanması da bunun göstergesidir” dendi.
Erdoğan’ın geçen yıl 20 ülkeye 22 ziyaret düzenlediği, ‘Ak Saray’da da 265 programa katıldığı bilgisi verilen açıklamada, şu istatistikler paylaşıldı: “Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde, yine 2016 yılında, toplantı ve tören vesilesi ile 9.106 vatandaşımız, 7468 muhtar, 52’si hükümet ve devlet başkanı olmak üzere 1.321 yabancı konuk, yurt içi resmî kabuller çerçevesinde ise 21.273 kişi ağırlanmıştır.”
Açıklamada şunlar kaydedildi: “Türkiye Cumhuriyeti devletinin en yüksek temsil makamı, dolayısıyla ülkemizin vitrini olan Cumhurbaşkanlığı nezdindeki faaliyetlerin ‘itibarda tasarruf olmaz’ anlayışıyla, ülkemizin vakarına yaraşır şekilde yürütülme mecburiyeti vardır. Bununla birlikte tüm bu hizmetler, hem Türkiye’nin büyüklüğüne ve itibarına yakışır kalitede, hem de en uygun maliyetlerle gerçekleştirilmiştir.”
İnşası süren bazı yapılar nedeniyle yatırım bütçesinin önceki yıllara göre artış olduğu ifade edilen açıklamada, “Yatırım bütçemiz dışındaki diğer tüm kalemlerdeki harcamalarda ise önceki yıllarla kıyaslandığında rutinin dışında herhangi bir artış olmadığı görülecektir” değerlendirmesinde bulunuldu.
Açıklamaya şöyle devam edildi: “Söz konusu haberlerde Sayın Cumhurbaşkanımızın maaşı ve artış oranları abartılı şekilde yüksek gösterilmeye çalışılmaktadır. Cumhurbaşkanlarının maaşları uzun yıllar boyunca ‘devlet memurlarına yapılan zam oranları’na göre artırılmaktadır. Sayın Cumhurbaşkanımızın döneminde de maaş artışları yine devlet memurlarına yapılan zam oranlarında gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, Sayın Cumhurbaşkanımız dahil, hiçbir Cumhurbaşkanlığı çalışanı, yurt dışı gezilerde harcırah/yolluk türü ilave ödeme almamaktadır. Hal böyleyken, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin yapım aşamasından beri, bazı yayın organları savurganlık var gibi asılsız iddialarla milletimizi yanıltma gayreti içindedirler. Milletimiz, Cumhurbaşkanlığı Külliyesindeki tüm yatırım ve hizmetlerin Türkiye’nin itibarına ve Cumhurbaşkanlığı makamının mehabetine uygun şekilde, aynı zamanda harcanan her kuruşta 80 milyonun hakkı olduğunun bilinciyle yürütüldüğü konusunda müsterih olsun.”
Erdoğan’ın maaşının üç yılda 10 bin lira arttığı bildirilmişti.