bbc türkçe haberi
İran medyası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Tahran ziyaretine geniş yer verdi.
Reformcu gazetelerden Şahrevand “Osmanlı Don Kişot’u Tahran’da” başlıklı bir karikatür yayımladı.
BBC Farsça Servisi, karikatürdeki Don Kişot vurgusunun “Erdoğan’ın İran’ın bölgedeki nüfuzuna karşı çıkma ve Osmanlı İmparatorluğunu canlandırma hayallerinin Don Kişot gibi yeldeğirmenleriyle savaşmak olarak görülmesine atfen” yapıldığını söylüyor. Ayrıca şimdiye kadar muhafakazar basın ve çevreler tarafından eleştirilen Erdoğan’ın reformcu bir gazetede de eleştirilmesinin şaşırtıcı olduğunu kaydediliyor.
Erdoğan’ın ziyareti öncesi Cumhuri-ye İslami gazetesinde ise şu yorum yer aldı:
“Türkiye ve Türk ulusuyla hiçbir sorunumuz olmadığı gibi, komşu olduğumuzdan, dinimiz ortak olduğundan ve pek çok bölgesel ve uluslararası konuda ortak tutum benimsediğimizden büyük bir ortaklık içindeyiz.”
“Ancak Erdoğan el-Suud’un Yemen’e askeri saldırısını desteklerken, İran’ı ülkeye müdahale etmekle suçladı ve İran’ın DAEŞ’in (IŞİD) yerini almaya çalıştığını söylemeye cüret etti. Ülkesini, çeşitli teröristlere, özellikle DAEŞ’e yuva haline getiren birisi, nasıl olur da İran’ı, savaşmış ve Irak ile Suriye’deki operasyonları çökertmiş olduğu DAEŞ’le bir tutabilir?”
“Türkiye Cumhurbaşkanının İran halkından ve hükümetinden özür dilemesi için bir fırsat doğdu.”
Gazete, Erdoğan’ın iktidarının ve ekonomik başarısının İran’dan aldığı destekten ve Batı’nın İran’a uyguladığı yaptırımların yarattığı özel koşullardan kaynaklandığını savundu.
‘ABD gibi bir düşmanla bile…’
Reformcu Şark gazetesi de, Erdoğan’ın çeşitli nedenlerle İran’ı ziyaret ettiğini, bölgesel ve uluslararası konuların yanı sıra ikili ve çok yönlü ilişkilerin de ele alınacağını belirtti.
Ekonomik ilişkilerin ve bu arada İran petrolünün Türkiye’ye satışının her iki ülke açısından önem taşıdığını kaydeden Şark’taki yorumda şu satırlar yer aldı:
“Hiç kuşkusuz Erdoğan’ın İran’ın Suriye ve Irak ile Yemen’de oynadığı roller hakkındaki son sözleri bu ziyarete gölge düşürdü. İran ile Türkiye’nin bölgenin bazı bölgelerindeki etkileri ve iki ülkenin izlediği dış politikaların karşılaştığı sorunlar, daha önce de çeşitli defalar gündeme getirilmişti. Ancak Türkiye’nin Esad karşıtlarını ve Nusra Cephesi’ni desteklemesi en önemli sorun olarak görülüyor.”
Reformcu gazetecilerden Ganun’da (Kanun) yer alan bir yorumda da “Uluslararası ilişkiler sadece dostlarla konuşmaktan ibaret değildir. Eğer İran ABD gibi bir düşmanla müzakere ediyorsa neden aynısını Türkiye ve Suudi Arabistan’la da yapmasın. Orta Doğu savaşlardan usandı. Gerilimi düşürmek için Erdoğan’ın ziyareti gibi fırsatlar kaçırılmamalı” denildi.