Ben devletim,bildiğimi okur,ölümüne yol açacak şeyi önlemez,cenazene gelirim mantığı,Mamak Kaymakamı Ertuğrul Kılıç’ın köylerinde ki taş ocaklarından rahatsız olan Kutlu düğün köylülerine verdiği cevapla kendini buldu.
Ankara Mimarlar Odası’nda düzenlenen basın toplantısında köylerindeki kimi yerleşim yerlerine, 100 metre, kimi yerleşim yerlerine 400 metre mesafedeki taş ocaklarından duydukları şikayeti anlatan köylülerden Nihat Mesci, şu zamana kadar imza kampanyasıyla seslerini duyurmaya çalıştıklarını, konuya ilişkin CHP milletvekili Aylin Nazlıaka’nın da Meclis’te soru önergesi verdiğini anlattı.
Taş ocaklarına ilişkin ÇED toplantısına 800 kişiyle katılmak istediklerini dile getiren Mesci, “Halk taş ocaklarına karşı tutum takınınca jandarma görevlileri toplantıya katılanları bölgeden uzaklaştırdı. Bölgedeki taş ocağı, Kusunlar, Kıbrısköyü, Bayındır, Kutludüğün’ü etkiliyor. Kimine 100 metre kimine 400 metre mesafede olmasına rağmen, yerleşim yerlerine uzak denilmiş durumda. İdare mahkemesine dava açmak için askı sürecini bekliyoruz” diye konuştu.
DALGA GEÇER GİBİ CEVAP
Mesci, bu süreç içinde kamu görevlilerine de şikayetlerini anlatmak için harekete geçtiklerini ve Mamak Kaymakamı Ertuğrul Kılıç’la görüştüklerini aktardı. Mesci, kaymakamla aralarında geçen diyaloğu da şöyle anlattı: “Devlet büyüklerine durumu anlatmak istedik, şikayetlerimizi dinlesinler istedik, kaymakamlığa gittik. Mamak Kaymakamı’na bu yola baş koyduğumuzu bölgenin yaşanmaz halde olduğunu, taş ocaklarını istemediğimizi ve vazgeçmeyeceğimizi söyleyince bize, ‘O zaman cenazenize geliriz’ dedi. Bölgede akan su bile çamurlaştı. Bölgemizde birinci ölüm nedeni koah buna rağmen taş ocağı çalıştırılıyor. Burada yaşayan insanlar, koyunculuk ve tavukçuk ile geçinir bölge yaşanmaz duruma gelsin istemiyoruz.”
DAVA AÇILACAK
Kutludüğün köyündeki yerleşim yerlerine yakın taş ocaklarına ilişkin, Mimarlar Odası Ankara Şubesi de yasal süreç başlattı.
Oda Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Kutludüğün, Kıbrısköyü Vadisi’nin devamıdır. Kıbrısköyü Vadisi 1. derece doğal ve arkeolojik sit alanıdır. Aynı özellikler Kutludüğün’de de var. Doğal yaşam alanının tahribatına karşı, Mimarlar Odası Ankara Şubesi olarak hukuki ve teknik destek vereceğiz” diye konuştu.
Kutludüğün’de yaşayanlardan Hıdır Yangın ise kısa süre içinde bir eylem gerçekleştireceklerini de duyurarak, şunları söyledi:“Ülkenin her yerinde olan bir maddedir, Kutludüğün taş ocağından çıkan taşlar. Ve burada amaç daha fazla kar etmek. Maddeyi daha uzak yerden getirmek daha maliyetli olacağı için halkın sağlığı hiçe sayılıyor. Bu nedenle şehre en yakın yerde taş ocağı işletmek istiyorlar. Bölgedeki su bitki örtüsü hiçe sayılıyor. Doğal ortam zarar görüyor. Buna izin vermeyeceğiz. 5 Temmuz’da saat 14.00’da Kutludüğün meydanında iki bin kişinin katılımıyla bir protesto eylemi ve basın açıklaması gerçekleştireceğiz.”