Gölmarmara’da süt tankeri ile çarpışan kamyonetin kasasında ölen aynı köyden 15 kişinin cesetleri Akhisar Devlet Hastanesi morgundaki işlemlerin ardından Salihli Devlet Hastanesi’ne morguna gönderildi. Salihli’nin Çökelek Köyü’nde oturan tarım işçilerinin yakınları Akhisar’daki hastane bahçesinde gözyaşlarına boğuldu. Ölenlerden Azize Kars’ın kardeşi Fadime Uçar, köylerinde yaşayanların her yıl belli dönemlerde asma yaprağı toplamak için bağlara gittiğini bu yıl da bayram öncesi evlerine destek olmak amacıyla kendi bağlarındaki asma yapraklarını topladıktan sonra komşu köylerdeki bağlara gitmeye başladıklarını söyledi. İki haftadan bu yana aynı bölgeye giden tarım işçilerinin 1 kilogram asma yaprağını 1.5 TL’den alıcılara satıp günlük 40-50 TL kazanç sağladıklarını anlatan Uçar, tarım işçilerinin kazandıkları parayla ailelerine destek sağladıklarını hem de bayramda yeni kıyafet almak için hazırlık yaptıklarını söyledi.
Katliam gibi kaza: 15 işçi öldü, 13’ü kadın
GERİDE GÖZÜ YAŞLI EŞ, ANNE, BABA VE ÇOCUKLAR KALDI
Kazada ölenlerden 27 yaşındaki Nesrin Aydın’ın 8 ay önce evlendiği belirtildi. Yeni evli genç kadının kazada, annesi Azize Kars (52), kayınbabası kamyonet şoförü 2 çocuk babası Seydi Aydın (52) ve kayınvalidesi Ayşe Aydın (47) da can verdi. Kamyonet şoförü Seydi Aydın’ın kayınvalidesi 3 çocuk annesi Kezban Uysal da (67) aynı kazada öldü.
İrem Uysal, kazada annesi Zeynep Uysal ve teyzesi Ummuhan Uysal’ı kaybetti
ANNE- OĞUL KAZADA ÖLDÜ
Ölen Durdane Kaya’nın (40) 2 çocuğu olduğu çocuklarından lise öğrencisinin Burak Kaya’nın (15) da aynı kazada can verdiği ve okulu için harçlık biriktirmek amacıyla annesiyle asma yaprağı toplamak üzere yola çıktığı bildirildi.
BİRÇOK EVE ATEŞ DÜŞTÜ
Ölen bir diğer tarım işçisi 32 yaşındaki Zeynep Uysal’ın ise. evli ve 4 çocuğu bulunduğu en küçüğünün henüz 1 yaşında olduğu kaydedildi. Kazada Zeynep Uysal’ın kardeşi evli ve 2 çocuk annesi Ümmühan Uysal (30) da öldü. Ölen diğer tarım işçilerinden Ümmühan Demirkol’un (38) evli ve 2 çocuk annesi, Ayşe Yaşar’ın (40) evli ve 2 çocuğu, Fadime Orhan’ın (48) evli ve 2 çocuğu, Zeynep Zengin’in (35) evli ve 2 çocuğu, Zekiye Çetin’in (54) evli ve 2 çocuğu, Yıldız Öztürk’ün (41) de evli ve 2 çocuğunun olduğu ifade edildi.
Kazada 3 aylık hamile Nesrin Aydın da hayatını kaybetti
KAZA YOLU ‘KESTİRME YOL’
Manisa’nın Gölmarmara İlçesi’nde süt tankeri ile tarım işçilerini taşıyan kamyonetin çarpıştığı kazanın meydana geldiği D-555 Salihli- Gölmarmara- Akhisar Karayolu’nun ‘Kestirme yol’ olarak tercih edildiği belirtildi. İzmir’den başlayıp Eskişehir’in Sivrihisar İlçesi’nde son bulan E-96 Karayolu’nu kullanarak Bursa ve İstanbul ile Uşak ve Denizli’ye gitmek isteyenler için alternatif bir yol olan D-555 Salihli- Akhisar Karayolu sayesinde 124 kilometrelik mesafenin 64 kilometrede tamamlandığı ve 60 kilometrelik tasarruf sağlandığı belirtildi. Ayrıca, Çanakkale’yi Antalya’ya bağlayan güzargah üzerinde olması nedeniyle yüksek tonajlı araçların tercih ettiği bir yol olduğu da vurgulandı.
Kazada aynı aileden 4 yakınını kaybeden Muazzez Aydın (sağda) gözyaşı döktü
TAMAMEN ŞERİT İHLALİ VE YOLDA FREN İZİ YOK
Karayolu yetkilileri, D-555 Karayolu’nun yüksek standartlarda iki şeritli gidiş-gelişi olan bir yol olduğunu anlatırken şu bilgileri verdi:
“Yolun genişliği 12 metre. Görüş açısı çok yüksek ve net olan bir yol. Ankara-İzmir ve İstanbul-İzmir karayollarını, kestirmeden bağladığı için özellikle kamyonlar tercih ediyor ve çok işlek. Yaz aylarında bu trafiğe traktörler de ekleniyor. Yol üzerinde uyarıcı levhalar var. Bu yol üzerinde karayolunun herhangi bir çalışması yok. Meydana gelen kazada tanker tamamen şerit ihlali yaparak kamyoneti altına almıştır. Burada kısmen değil tamamen bir şerit ihlali vardır. Kazadaki yolda herhangi bir fren izine rastlanmamıştır.”
15 KİLOMETRE AÇIK KASADA
Çökelek Köyü’nden kazanının olduğu yere kadar işçilerin açık kamyonet kasasında yaklaşık 15 kilometre gittiği ortaya çıktı. Sahurdan sonra işçileri taşıyan kamyonetin yola çıkması nedeniyle de hiçbir denetime takılmadan yol aldığı anlaşıldı. Şehirlerarası ana yollarda son yıllarda yapılan denetimlerde tarım işçilerinin açık araçlarla taşınmasının önüne geçilirken, ilçe içi taşımada kamyonet ve traktör kasalarının halen çok yoğun olarak kullanıldığını vurguladı.
Haber:Cumhuriyet Gazetesi