İran asıllı işadamı Rıza Sarraf, ABD’nin Miami kentinde tutuklandı. Sarraf’a yönelik suçlama, İran hükümeti ve diğer kuruluşların Tahran’a yönelik uluslararası yaptırımlardan kaçınmak için kurduğu mekanizmanın parçası olarak yüzlerce milyon dolarlık işlemlere karıştığı yönünde. Sarraf ve iki İranlı daha hakkında Manhattan’da bu suçlamalarla dava açılmıştı.
Hürriyet Gazetesi Washington Temsilcisi Tolga Tanış’ın haberine göre savcılık Rıza Sarraf için 75 yıl hapis istedi.
Rıza Sarraf, Türkiye’de 17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmaları kapsamında 21 Aralık’ta tutuklanmış, bir süre sonra serbest bırakılmıştı.
SAHTEKARLIK, YAPTIRIM İHLALİ, DOLANDIRICILIK…
New York’un büyük davaları takip eden savcısı Preet Bharara, ulusal güvenlik konularından sorumlu Adalet Bakan Yardımcısı John Carlin ve FBI Direktör Yardımcısı Diego Rodriguez’in yaptıkları açıklama uyarınca, Zarrab (33) ve iki İran vatandaşı Kamelia Cemşidi (29) ile Hüseyin Necafzade’nin (65) İran Hükümeti’nin yararına olacak biçimde sahtekârlık yaparak yüz milyonlarca dolarlık bankacılık işlemi yürütükleri iddia edildi.
Bölge yargıcı Richard Berman’ın baktığı davada, savılık her üç zanlı için ABD’yi dolandırmaktan beş yıl, ABD’nin İran yaptırımlarını ihlal etmekten 20 yıl, bankacılık sahtekârlığından 30 yıl ve karapa aklamaktan 20 yıl olmak üzere toplam 75’er yıl hapis istedi.
Zarrab, Florida’nın Miami Kenti’nde 19 Mart Cumartesi günü yakalandı. Pazartesi günü de yine Miami’de federal mahkemenin karşısına çıkarıldı. Savcı Bharara, Zarrab’ın işlediği iddia edilen suçların sıralandığı 21 sayfalık iddianamenin açıklanmasının ardından davayla ilgili yaptığı açıklamada “Bu sanıklar, yıllarca İran ve İranlı şirketlere yönelik yaptırımları ihlal ettiler ve dünya genelinde karapara akladılar” dedi.
FBI Direktör Yardımcısı Rodriguez ise “2010’dan 2015’e kadar yaklaşık beş yıl boyunca zanlılar İranlı kuruluşlar adına finansal faaliyetler yürüterek İran’a karşı ABD ve uluslararası ekonomik yaptırımları ihlal ettiler” dedi.
TÜRKİYE’DEKİ ŞİRKETLER DE LİSTEDE
İddianamede Zarrab ve diğer zanlıların adlarına yürüttükleri işlemler sayesinde fayda sağlayan İranlı kuruluşların, ABD’nin karalistesinde yer alan Bank Mellat, İran İslami Devrim Muhafızları’yla bağlantılı İran Ulusal Petrol Şirketi (NIOC), Naftiran Intertrade Company Ltd. (NICO), Naftiran Intertrade Company Sarl (“NICO Sarl”) ve Hong Kong Intertrade Company (HKICO) ve İran inşaat ve enerji şirketi MAPNA Group olduğu belirtildi. Zarrab’ın bu ağa bağlı Türkiye’deki şirketleri ise Royal Holding A.Ş., Durak Döviz Exchange, Al Nafees Exchange, Royal Emerald Investments; Asi Kıymetli Madenler Turizm, ECB Kuyumculuk İç ve Dış Sanayi Ticaret Limited Şirketi, Güneş General Trading LLC olarak sıralandı.