Haziran direnişi sırasında,Antalya’da Erdem Kara’yı dövmekten tutuksuz yargılanan 6 polisin davasında,sanık polislerin avukatı Burcu Kara öyle bir savunma yaptı ki,’ben devletim,döverim,döverken de hizmet ederim’ mantığını doğruladı.
Avukat Burcu Kara,müvekkili olan polislerin kullandığı jopu,hizmet aracı olarak niteledi.
Erdem Kara’nın dövüldüğü olay nasıl olmuştu?
Haziran eylemlerine destek için,Antalya’da 3 Haziran 2013 tarihinde AKP il binası önünde toplanan bir guruba polis müdahalesi yapılmış,bu esnada TOMA’nın sıktığı basınçlı sudan korunmak için palmiye ağacı arkasında sığınan 25 yaşındaki Erdem Kara’ya, aralarında sivil giyimlilerin de olduğu bir grup polisin saldırdığı ve copla darp ettiği görülmüştü.
Bir polis memurunun arkadan yakaladığı Erdem Kara vahşice coplandıktan sonra darbelerin etkisiyle yere düşünce, Kara’yı yerde de tekmeleye devam eden polisler, daha sonra gözaltına alınmıştı.
Erdem Kara’ya şiddet uygulayan 6 polisin yargılandığı davanın ikinci duruşması, 28’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Polisler hakkında 4.5 yıla kadar hapis istemiyle açılan davada Erdem Kara’yı Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Başkan Yardımcısı Münip Ermiş ve ÇHD Antalya Şube Başkanı Nusret Gürgöz savundu.
Duruşmada hazır bulunan 6 polis, Kara’nın avukatlarının polislerin eylemlerinin “işkence” kapsamında değerlendirilmesi gerektiği yönündeki açıklamalarına itiraz ederek, suç işleme kastları olmadığını savundu. Sanıklardan Ahmet T. ve Muhammet D., olay günü istenmeyen şeyler yaşanmış, güç kullanmada aşırıya gidilmiş olabileceğini belirtirken sanık polislerin avukatlarından Pınar Hakimoğlu ise yargılanan polislerin, Kara’ya “Polis Vazife ve Salahiyeti Kanunu”nun kendilerine tanıdığı yetki çerçevesinde müdahale ettiğini iddia ederek, beraat talebinde bulundu.
Polislerin diğer avukatı Burcu Yıldırım ise iddianamede copun bir silah olarak değerlendirildiğini, fakat ilgili kanunun uyarınca copun bir “hizmet aracı” olduğunu söyledi. Avukat Yıldırım, kanun 16’ncı maddesi “b” bendinde, polisin direnen kişilere karşı kullandığı kelepçe, cop, basınçlı, boyalı su, göz yaşartıcı gazlar veya tozlar, fiziki engeller, polis köpekleri ve atları gibi “hizmet araç”larının silah değil “maddi güç” olarak tanımlandığını aktardı.
Savunmaların ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanık polislerinin suçu işlediğinin sabit olduğunu belirterek, kişi başı 3 bin 240 TL idari para cezasıyla cezalandırılmalarına karar verdiği davada hükmün açıklanmasını geri bırakıldı. Kara’nın avukatı Gürgöz, dava dosyası bir bütün olarak incelendiğinde polislerin eylemlerinin”‘işkence’ ve kasten adam öldürmeye teşebbüs” kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, karara itiraz edeceklerini söyledi.