13 Mayıs 2017’de adı iş cinayetleriyle anılmaya başlanan 3. havalimanı inşaatı şantiyesinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu tarafından başlatılan “Hedef sıfır kaza” kampanyası birinci ayını doldurdu. Kampanyanın ilk ayı olan 13 Mayıs-13 Haziran tarihleri arasında Türkiye’nin çeşitli kentlerinde en az 166 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti.
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi:
13 Mayıs günü adı iş cinayetleriyle simgeleşen 3. havalimanı inşaatında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun katılımıyla ‘İş Sağlığı ve Güvenliği Hedef Sıfır Deklerasyon’ imza töreni düzenlendi. Geçen bir aylık süreçte Türkiye’nin birçok şehrine giden Bakanlık bürokratları ‘kopyala-yapıştır’ açıklamalarını sürdürüyorlar.
Bizler de aksine AKP döneminde 20 bine yakın işçinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiğini, devletin denetim yapmadığını ve çıkardığı yasalarda bile ertelemeler yaptığını, patronların önlem almak şöyle dursun, iş yerlerinde sorgulanamaz kurallarla bir çalışma rejimi oluşturduklarını, bunun bir iş cinayetleri rejimi olduğunu belirtmiştik. Çözüm için ise önceliğin sendikal örgütlenme özgürlüğü, güvencesiz çalışma biçimlerinin yasaklanması, çalışma saatleri ve barınma gibi birçok unsurun değişmesi gerektiğini kaydetmiş, üretim biçiminin sorgulanmasının altını çizmiştik.
Aradan bir ay geçti ve bu kampanyanın ilk ayında (13 Mayıs – 12 Haziran arası) en az 166 işçinin yaşamını yitirdiğini tespit ettik. Bu dönem 2017 yılında bir ayda en fazla iş cinayetinin yaşandığı zaman dilimi oldu…
Diğer yandan sıfır kaza kampanyasının ekseninde inşaat sektörü olduğu açıklanmıştı. Ancak yine bu bir aylık dönemde en az 33 inşaat işçisi yaşamını yitirdi. (Burada bir açıklama yapalım: SGK’den farklı olarak bizler inşaatlardaki ölümlere yapı işleri kapsamındaki bütün mesleklerdeki değil sadece iş koluna giren ölümleri alıyoruz. Yani yapı işlerine giren ölümlerden belediye, metal vb. gibi diğer iş kollarına kaydettiğimiz iş cinayetleri bulunuyor.) İnşaatlarda yaşanan 33 iş cinayetinin 21’ini ulusal ve yerel basından, 8’ini işçinin yakınlarından/iş arkadaşlarından, 2’sini iş yeri hekimleri ve iş güvenliği uzmanlarından, 1’ini ise inşaat işkolunda faaliyet gösteren sendikalardan öğrendik.”