Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı’na çıkarken Başbakanlık ve AKP Genel Başkanlığı’nı emanet ettiği Ahmet Davutoğlu, dün akşam ilk kez AKP’den kendisine yönelen eleştiri ve suçlamalara somut bir dönemi işaret ederek ağır bir yanıt verdi. Yeni parti çalışmalarını sürdüren Davutoğlu, kamuoyuna açıkladığı manifestoda bile doğrudan eleştirmediği AKP politikaları için, üstelik kendi Başbakanlık dönemine işaret ederek ağır suçlamalar yöneltti.
Sakarya’da konuşan Davutoğlu, açıklamalarını tam da davet edilmediği AKP’nin 18. kuruluş yıl dönümü etkinliklerinin Ankara’da sürdüğü saatlerde yaptı. Davutoğlu, Başbakan olarak ilk kez seçime girdiği 7 Haziran 2015 ile hükümet kurulamadığı için yenileme seçiminin yapıldığı ve AKP’nin ilk kez kaybettiği tek başına iktidarı tekrar kazandığı 1 Kasım 2015 tarihleri arasında yaşananlara işaret ederek, “Terörle mücadele defterleri açılırsa birçok insan, insan yüzüne çıkamaz” dedi.
Davutoğlu’nun bu başlıkla kamuoyuna yansıyan sözleri sosyal medyada büyük bir tartışma yarattı. Yarattı zira işaret edilen 146 günlük dönemde yaşanan siyasi çalkantılar bir yana, çözüm süreci sonlandı, cumhuriyet tarihinin en büyük terör saldırıları gerçekleşti. Sadece Suruç ve Ankara’daki IŞİD saldırılarında 136 kişi katledildi, aynı süreçte 167 güvenlik görevlisi hayatını kaybetti. Davutoğlu’nun işaret ettiği süreçteki operasyonlarda resmi açıklamalara göre 453 PKK’lı öldürüldü, çatışmalarda 106 sivil can verdi. Bir başka deyişle; Davutoğlu’nun tekrar tartışmaya açtığı bu dönemde iki bombalı saldırıda ölenlerle birlikte 242 sivil yaşamını yitirdi. İki seçim arasındaki dönemde hayatını kaybedenlerin sayısı 862’ye ulaştı.
Gün gün ‘en karanlık’ dönem
Davutoğlu’nun açıklamaları, cumhuriyet tarihinin en tartışmalı dönemlerinden birine yönelik olması, üstelik bu dönemde Başbakanlık koltuğunda oturan bir isimden gelmesi nedeniyle çok önemli. Davutoğlu’nun açıklamalarından önce, bu dönemde yaşananları anımsamakta fayda var:
7 Haziran ile 1 Kasım arasındaki dönem incelenirken, ayrı başlık açılması gereken isimlerden biri MHP lideri Bahçeli. Bahçeli, bu dönemde, ilk olarak 7 Haziran akşamı koalisyon ihtimallerinin hepsine “hayır” mesajı verdi ve yenileme seçimine işaret etti. Kılıçdaroğlu’nun, “İsterse başbakan olsun” çağrısına tepki gösteren Bahçeli, TBMM Başkanlığı seçiminde de muhalefet partilerine uzlaşma kapısını kapatarak AKP’ye başkan seçme kapısını açtı. 14 Temmuz’da Davutoğlu’nun koalisyon önerisine olumsuz yanıt veren Bahçeli, 17 Temmuz’da azınlık hükümetine de destek vermeyeceklerini söyledi. Bu tutum, AKP’nin iktidarı kaybetmesini engelledi ve 1 Kasım yenileme seçimini kazanmasında etkili oldu. MHP, 1 Kasım’dan 40 milletvekili kaybederek çıktı.
Davutoğlu’nun dün (23 Ağustos 2019) Sakarya’da yaptığı açıklamalarına bu bilgiler ışığında bakmakta fayda var. Davutoğlu, Başbakan olarak görev yaptığı, cumhuriyet tarihinin en tartışmalı dönemlerinden biri konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP lideri Bahçeli’yi isim vermeden, ancak işaret ederek eleştirdi. Yenilenen genel seçimde AKP’nin tek başına tekrar iktidara gelmesinin üzerinden 6 ay geçmeden Erdoğan’ın isteği üzerine Başbakanlık ve parti genel başkanlığından istifa eden Davutoğlu, “Gelin hafızanızı bir yoklayın. İleride Türkiye Cumhuriyeti tarihi yazıldığı zaman, eminim en kritik dönemlerden, birkaç aydan biri 7 Haziran ile 1 Kasım arasındaki dönem olarak yazılacaktır” diye konuştu.
Davutoğlu, Sakarya konuşmasında çözüm sürecini eleştirirken, 2014’teki 6-8 Ekim Kobani olaylarına atıf yaptı, “çözüm süreci”nin tahribat yarattığını öne sürerek, “O olaylar esnasında çözüm süreci adı altında Türkiye’nin kamu düzeninin nasıl yerle bir edildiğini görme imkanı bulduk” dedi. Davutoğlu, bazı yorumlarda öne sürülenin aksine eski partisini çözüm süreci nedeniyle eleştirdi, MHP’yi tüm seçeneklere kapıyı kapatarak, terörle mücadelede kendisini yalnız bırakmakla suçladı. Başbakan olarak imza attığı operasyonların doğru olduğuna işaret etti. Davutoğlu, kendisine yöneltilen “hain” suçlamasına da şu ifadelerle karşılık verdi:
“Bize bunlar olmuyor demediler. Bize hain dediler, ihanetle tanımladılar söylediklerimizi. Bu ülkenin teveccühüyle göreve gelmiş sadece bana değil, herhangi bir T.C. Başbakanı’na kimse hain diyemez. Bu milletin içinden bundan sonra da hain bir başbakan çıkmayacak. O zaman sormak gerek, nedir bu kutuplaştırıcı dil? Bu hareket için koşturan bizlere dahi hain denirse, bu hareketin dışında olanlar kendilerini nasıl huzurlu hissedebilir? Şimdi soruyorum: Biz ne zaman ihanet ettik söyleyin, meydan okuyoruz. Trol çeteleri harekete geçtiğinde, bu ülke krize sürüklenmesin diye arkamıza bakmadan başbakanlık makamını terk ettiğimizde mi hain olduk.”
Erdoğan ve çevresini isim vermeden bu şekilde eleştiren Davutoğlu, belediyelere kayyım atanmasını hatalı bulduğunu tekrarladı.
Davutoğlu’nun sözleri önemli. Ancak bazı mahfillerde ilk anda sanılanın aksine, “o dönemde şiddetin dozajının arttırılarak “çözüm süreci”nin bilinçli olarak 1 Kasım seçimi için sonlandırıldığı” gibi bir arka plan içermiyor. “Hain” olarak eleştirilen Davutoğlu, aksine, o dönemdeki “güvenlik” operasyonlarının sorumluluğunu alıyor, yalnız bırakıldığını söylüyor, “çözüm süreci”ni eleştiriyor, HDP’yi suçluyor. Kritik kararlara kendisisin imza attığına, bedel ödenebilecek kararları kendisinin verdiğine işaret ediyor. Konuşmasında Suruç, 10 Ekim Ankara ya da diğer saldırılar konusunda, bu eylemlerin arkasında “başka bir yapı”nın da bulunduğu gibi anlaşılabilecek bir ima yok.
Davutoğlu’nun sözlerinde IŞİD saldırıları boyutu da yok. O dönem, bu katliamcı örgütün Türkiye’de nasıl bu kadar keskin ve büyük eylemler yapabildiğine değinmiyor. Aynı konuşmada trol çetelerine, yalılarda yaşayanlara atıf yaparak AKP’ye ve başbakanlık koltuğundan inmesine yol açan sürece yönelik eleştirisini sürdürüyor, tüm sorumluluğu üstlendiğine işaret ediyor.
Davutoğlu’na yakın kaynaklar da tartışılan sözlerin iki noktaya işaret ettiğini aktardı:
1- Bahçeli’nin AKP’yi HDP ile koalisyon kurmaya zorlayan tutumu.
2- O dönemde Davutoğlu’nun parti kongresinde koltuğu bırakması için AKP içinde yapılan kulisler.
Erdoğan ve Bahçeli, Davutoğlu’na yanıt verecek mi, göreceğiz. Ancak özellikle Erdoğan’ın bu dönemi tartışmaya açması beklenmiyor. AKP yönetimi ve çevresinin Davutoğlu’nu yine önceki açıklamalarına atıf yaparak ihanetle suçlamayı sürdürmesi yüksek olasılık. Önümüzdeki süreçte Davutoğlu’nun bu sözlerinin arkasını getirip getirmeyeceğini de izleyeceğiz. Ancak Davutoğlu’nun somut örneklerle, bu konuşmanın çerçevesini genişleterek o dönemi suçlamalarla sürdürmesi de düşük olasılık. Konuşmanın verdiği en büyük işaret, AKP içinden doğmak üzere olan ve Ahmet Davutoğlu ile Ali Babacan/Abdullah Gül tarafından inşa edilen iki hareketin de büyük siyasi tartışmalar yaratabilecek kapasite barındırdığı. Bu kapasitenin ne kadarının kullanılacağı, hangi süreçleri aydınlatabileceği ve ne gibi sonuçlar üretebileceği ise meçhul.
Davutoğlu, açıklamalarını sürdürürse ancak o dönem bazı adımları atmakta başkalarının aksine tereddüt etmediğini, sanılanın aksine süreci kendisi yönetirken başkalarının nasıl tereddüt ettiğini söyleyebilir. Belki açıklamasından anlaşılan bu değil, ama yeni süreç AKP tabanı açısından, bir dönemin nasıl geçirildiğini anlamak adına bu da siyasi olarak az şey değildir. Eskiler der ki; barika-i hakikat müsademe-i efkârdan çıkar…
Haber analiz:Gökçer Tahincioğlu T24