Gazetenin editöryal kurulu tarafından kaleme alınan başyazıda, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın seçimdeki ana söyleminin istikrar olduğu hatırlatıldıktan sonra “Ama korkan seçmeni onun tarafına geri çeken kargaşanın çoğunu çıkaran da Erdoğan’ın kendisiydi. AKP’nin çoğunluğu elde etmesi 12 yıllık tek parti iktidarının devam etmesi ve muhtemelen Erdoğan’ın giderek artan bir şekilde Türk hükümeti üzerindeki otoriter hâkimiyetinin devamı anlamına geliyor” yorumu yapıldı.
Şiddetle gelen zafer
New York Times gazetesinin ünlü dış politika yazarı Roger Cohen’in köşesinde de dün Türkiye’deki seçimler vardı. Cohen “Erdoğan’ın şiddetle (gelen) zaferi” başlıklı yazısında “Erdoğan için farkı yaratan unsur şiddet oldu. Bu sayede ‘istikrar’ bir anda seçimlerin anahtar kelimesi haline geldi. … Şimdi Türkiye’de tek parti yönetimi geri geldi ve tüm ipler tek bir adamın elinde” ifadeleri kullandı.
Gazetede yer alan bir başka haber “Erdoğan gücünü nasıl konsolide etti?” başlığını taşıyordu. Haberde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın partisini zafer için nasıl konuşlandırdığı şu başlıklarla değerlendirildi: “Rakiplerin dengesini bozarak, Kürtlerle savaşı yeniden canlandırarak, medyaya baskı yaparak, Putin gibi başbanlık sırasında kullandığı güçleri Cumhurbaşkanlığı dönemine de elinde tutarak, kendine gösterişli bir saray inşa ederek, siyasi rakiplerini susturarak, sosyal medyayı şeytanlaştırarak, isyanları boğarak.”
INDEPENDENT: ERDOĞAN’IN ÜLKESİ
The Independent gazetesinin baş yazısında “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçmenlerin önüne “Ya ben ya kaos” seçeneği koydu” ifadeleri kullandı. Gazete, “Türk halkı farkında olmadan kendini bir kaosun içinde bulabilir” dedi. Gazetenin deneyimli Ortadoğu muhabiri Patrick Cockburn de seçimleri değerlendiren makalesinde “İster beğenin ister beğenmeyin Türkiye artık Erdoğan’ın ülkesi” başlığını kullandı.
THE TIMES: BÖLÜNME TAMİR EDİLMELİ
İngiltere’nin en saygın gazetelerinden The Times “Türkiye’nin tercihleri” başlıklı başyazısında “Seçimler Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı güçlü bir pozisyona getirdi. Bu gücü Türk toplumundaki bölünmeyi tamir etmek, sığınmacı krizinde Avrupa’nın partneri olmak ve IŞİD ile mücadelede güvenilir bir NATO müttefiki olmak için kullanmalı” ifadelerini kullandı.
FINANCIAL TIMES: BÖLEREK KAZANIYOR
Financial Times yazarı David Gardner sezimlerle ilgil makalesinde şu ifadeleri kullandı: “Hayranlarına göre bir dev, çaresiz muhaliflerine göre bir despot olan Erdoğan yine başardı. Çatışmayı tercih ederek kumar oynadı ve kazandı. Erdoğan eskiden toplayarak zafer kazanıyordu şimdi ise bölerek. Bunun maliyeti Türkiye’ye ağır olabilir.”
Kaynak:Cumhuriyet Gazetesi