Türkiye, Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Yiğit Bulut’un dört yıl önce söylediği “2 yıl sonra Kuzey Irak Türkiye’ye katılacak” sözlerini tartışırken, İngiltere’nin saygın gazetelerinden Financial Times (FT), Türkiye eki yayımladı.
FT Türkiye ekinde, helal turizme, dış ilişkilere, bankacılık sektörüne ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın danışmanlarına yer verdi.
BBC Türkçe’nin FT’den aktardığına göre; “Ankara’nın ittifakları eleştiri çekiyor” manşetiyle yayımlanan ekte Türkiye’nin Arap ülkeleriyle siyasi, ticari, enerji ve turizm ilişkileri ayrı ayrı makalelerde incelendi.
“Erdoğan Kürtlere odaklanıyor” başlıklı makalesinde FT Uluslararası İlişkiler Editörü David Gardner, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “neo-İslamist”partisi AKP’nin, Arap ülkelerinde isyanların başladığı 2011 yılında İslam’la demokrasinin bir arada var olabileceğinin modeli gibi görüldüğünü fakat günümüzde böyle bir şeyi hayal etmenin bile zor olduğunu yazdı.
“DANIŞMANLARI TÜRKİYE’NİN GÜCÜNÜ FAZLA SANDI”
Gardner makalesinin devamında şunları yazdı:
“Erdoğan ve neo-İslamcı danışmanları Türkiye’nin gücünü olduğundan daha fazla sanmışlardı. Orta Doğu girdabına kapılan Türkiye, sınırında ve içinde şiddet olaylarıyla karşılaştı.
Bir dönem geniş çaplı bölgesel hedefleri ve politikaları olan Türkiye’nin dış siyaseti yalnızca sınırındaki Kürt milislerin daha fazla toprak kazanmasının önüne geçmeye indirgendi.
Türkiye bu durumdan o kadar rahatsızdı ki, devletin ajansı (Anadolu Ajansı) Suriye’de Kürtlerin kontrolünde bulunan topraklardaki Amerikan üslerinin yerlerini yayınladı.
Bölgede son olarak Suudi Arabistan ile Türkiye’nin son ideolojik ruh eşi Katar arasında kriz çıktı. Bu da Sünni dünyanın lideri olmak isteyen Erdoğan’ın önünde bir engel. Bu kriz Türkiye’nin zayıf noktalarını artırabilir.
Suriye’de ise El Kaide’nin eski şubesinin oluşturduğu Heyet Tahrir El Şam, Türkiye’nin desteklediği Ahrar el-Şam örgütünü zorla ele geçirdi. Yeterince kaygı verici olan bu gelişme Türkiye’nin bölgedeki rakiplerinin manipüle etmek istemesi durumunda Türkiye için ciddi bir bela olabilir.”
REKLAM UYARISI
Ekte Halkbank, Akbank ve Katar Ulusal Bankası’nın (QNB) reklamları da yer aldı. Financial Times eke, reklam verenlerinin içerik üzerinde etki sahibi olmadığına yönelik bir uyarı da düştü.