Araştırma şirketi Metropoll’ün ‘Türkiye’nin Nabzı Haziran 2017’ adlı son anketi, ülkedeki kutuplaşmayla ilgili çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Araştırmaya katılanların yüzde 63’ü ülkede ‘kaygı verici bir kutuplaşma’ olduğunu düşünüyor. “Kutuplaşma yok” diyenlerin oranı yüzde 27 olarak tespit edilirken, katılımcıların yüzde 10’u da “fikrim yok” dedi ya da bu soruyu yanıtsız bıraktı.
CHP’de oran yüzde 84
‘Kutuplaşma’ sorusunu yanıtlayanların 1 Kasım seçimlerindeki siyasi tercihlerine bakıldığında da dikkati çekici sonuçlar ortaya çıktı. “Ülkede kaygı verici bir kutuplaşma olduğunu düşünüyor musunuz” sorusuna, AKP seçmenin yüzde 52’si “evet”, yüzde 39,8’i “hayır”, yüzde 8,2’si de “fikrim yok” yanıtını verdi.
CHP seçmeninin yüzde 84,6’sı, MHP seçmenin yüzde 70,1’i, HDP seçmeninin yüzde 82,3’ü ülkede kaygı verici bir kutuplaşma olduğu görüşünde.
‘Ülke iyiye gidiyor’ diyenler azaldı
Araştırmaya katılanların yüzde 43,5’i Türkiye’nin ‘kötüye gittiğini’ düşünüyor. Ülkenin ‘iyiye gittiğini’ düşünenlerin oranı ise bir önceki aya göre yüzde 39’den yüzde 37,1’e geriledi.
Bu soruya yanıt verenlerin 1 Kasım’daki siyasi tercihlerine bakıldığında AKP seçmeninin yüzde 69’u, MHP seçmeninin ise yalnızca yüzde 25,6’sı ‘ülkenin iyiye gittiğini’ savunuyor. Son seçimde MHP’ye oy verenlerin yüzde 51,6’sı “ülke kötüye gidiyor” derken; yüzde 21,5’i ise “Ne iyiye ne kötüye gidiyor” görüşünde.
1 Kasım’da CHP’ye oy verenlerin yüzde 80,8’i, HDP’ye oy verenlerin ise yüzde 83.9’u ülkenin kötüye gittiğini belirtti.
Terör, ekonomi, işsizlik, eğitim…
Araştırmaya göre Türkiye’nin en önemli sorununun ‘terör’ olduğunu düşünenlerin oranında Mayıs ayına göre anlamlı bir değişiklik olmadı. Katılımcıların yüzde 29,9’una göre ülkenin en önemli sorunu terör.
Bu soruya “ekonomi” yanıtını verenlerin oranı yüzde 20,7 olarak belirlenirken, “işsizlik” diyenlerin oranı yüzde 17,4 oldu. “Eğitim” sorunlar sıralamasında yüzde 5 ile dördüncü başlık oldu. Onu sırasıyla yüzde 2.7 ile “hükümetin yetersiz ve hatalı politikaları”, yüzde 2.3 ile “Kürt sorunu”, yüzde 2.2 ile “FETÖ” izledi. Geçen yıl Haziran ayında hiç kimsenin “FETÖ” yanıtı vermediği bu soruya 15 Temmuz’dan sonra az da olsa FETÖ’yü sorun olarak gördüğü yanıtını verenler oldu.
Ülkenin en önemli sorunun “FETÖ” olduğunu savunanların oranı Temmuz’da yüzde 3,7 iken, Ağustos’ta 5,2’ye, Eylül’de 6,3’e ve Ekim’de yüzde 10’a yükseldi. Ancak takip eden aylarda düşüşe geçti.
Erdoğan ‘sorun’ olarak görülüyor
Öte yandan araştırmanın bir dikkat çekici bulgusu ise Cumhurbaşkanı ve AKP Lideri Erdoğan nezdinde tespit edildi. “Ülkenin en önemli sorunu nedir?” sorusuna geçen Haziran’dan bu yılın Mart ayına kadar hiç kimse “Erdoğan” yanıtını vermezken, araştırmaya katılanların yüzde 0,7’si Mart ayında, yüzde 0,8’i Nisan’da, yüzde 1.,2’si ise başkanlık referandumunun hemen ardından Mayıs ayında bu soruya karşılık “Recep Tayyip Erdoğan” dedi.
Haber:Bir Gün