MİT TIR’ları soruşturması kapsamında iki subayla birlikte tutuklanan dönemin Jandarma Kriminal Daire Başkanı emekli Albay Burhanettin Cihangiroğlu adına açıklama yapan avukatı Harun Taşkın, “Hayatını Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ve kriminal bilimine adayan müvekkilim mahkemece hiçbir somut belge, bilgi ve delil gösterilmeksizin tutuklanmıştır” dedi.
Ergenekon’da olduğu gibi bu soruşturmayla jandarmanın dizayn edilmesi gayesiyle hareket edildiği öne sürülen açıklamada, gizli tanık ifadesiyle 250 jandarma subayının hedef tahtasına oturtulduğu ifade edildi.
Emekli Albay Burhanettin Cihangiroğlu’nun avukatı Harun Taşkın, bugün Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’ndaki basın odasına gelerek yazılı bir açıklama bıraktı.
Avukat Taşkın açıklamasında, “Jandarma Kriminal’i uluslararası akredite bir kuruluş haline getiren, 2009-2012 yılları arasında Avrupa Kriminal Birliği’nde yönetim kurulu üyesi olarak temsil eden, hayatını Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ve kriminal bilimine adayan müvekkilim mahkemece hiçbir somut belge, bilgi ve delil gösterilmeksizin tutuklanmıştır” dedi.
“TEKNİK RAPOR HAZIRLAMASI CASUSLUK FAALİYETİ OLARAK GÖSTERİLDİ”
Avukat Taşkın, TIR olayıyla ilgili olarak müvekkilinin o dönem başında bulunduğu Jandarma Kriminal Daire Başkanlığı’ndan savcının, yürürlükteki mevzuat gereği bilirkişi raporu istediğini, söz konusu bu raporun tutuklamaya tek gerekçe olarak gösterildiğini ifade etti. Avukat Taşkın, yargısal faaliyet gösteren savcının gönderdiği delile ilişkin hiçbir öznel görüş içermeyen, tamamen teknik bir rapor hazırlanmasının “casusluk faaliyeti olarak gösterildiğini” söyledi. Taşkın, yürürlükte olan mevzuata göre görevini yapmasının suç olarak gösterildiğini ifade etti.
“DELİL ULAŞTIĞI GÜN KOMUTANLARA VE MÜSTEŞARA ARZ EDİLDİ”
Açıklamada, “Anılan delilin kuruma intikal ettiği gün, yüksek önem derecesine haiz bir askeri mühimmat olması nedeniyle konu, müvekkilim tarafından sıralı komutanlarına arz edilmiş, yapılan bu arz sonrasında yine müvekkilime amirleri tarafından verilen emir kapsamında konu 22 Ocak 2014’te dönemin İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Seyfullah Hacımüftüoğlu’na müsteşarın makamında bizzat müvekkilim tarafından iletilmiştir” denildi.
250 SUBAY HEDEF TAHTASINDA
Ergenekon’da olduğu gibi bu soruşturmayla jandarmanın dizayn edilmesi gayesiyle hareket edildiği öne sürülen açıklamada, gizli tanık ifadesiyle 250 jandarma subayının hedef tahtasına oturtulduğu ifade edildi. TSK’ya yönelik kumpasın cemaat sosuyla sürdüğü kaydedilen açıklamada, “MİT TIR’ları tutuklamasıyla Ergenekon tutuklamalarının birbirinden farklı olmadığını da ortaya koymaktadır. Yapılmak istenen halkı askerlikten soğutarak milli mukavemeti kırmaktır. Müvekkilimle birlikte tutuklanan komutanların suçsuzluğuna inancımız tamdır. Orduya yönelik bu kumpas planının bir an önce açığa çıkarılması müvekkilim tarafından kendi tutuk halinden de önemli addedilmektedir” denildi.
Müvekkilinin 1,5 yıl önce emekli olmasına rağmen savcılık tarafından “muvazzaf” sıfatıyla ifadeye davet edildiğini belirten avukat Taşkın, müvekkilinin muvazzaf olarak çağrılmasının soruşturmanın ciddiyetini ortaya serdiğini belirtti.
SORUŞTURMA
Adana ve Hatay’da MİT’e ait TIR’ların durdurulması soruşturması kapsamında, 30 Kasım 2015’te nöbetçi İstanbul 2. Sulh Ceza Hakimliği’nde sorgulanan Tümgeneral İbrahim Aydın ve emekli Albay Burhanettin Cihangiroğlu, “Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasi veya askeri casusluk amacıyla temin etme, devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla açıklama, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme, silahlı terör örgütü kurma veya yönetme”; Tuğgeneral Hamza Celepoğlu’nun ise “Silahlı terör örgütü kurma veya yönetme, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme” suçlarından tutuklanmıştı.
Haber:Odatv.com