Raporda IŞİD saflarında savaşan 300 kişinin cenazelerinin Türkiye’ye geldiği anımsatılarak, “Bu rakamdan yola çıkarak, sınır ötesinde IŞİD saflarında çatışmakta olan 10 bin civarında Türk vatandaşı olduğu tahmin edilmektedir” denildi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu başkanlığındaki heyet raporunu tamamlayarak Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na sundu. Raporda IŞİD ve Türkiye’deki eylemleri hakkında geniş bilgi verildi. 218 sayfalık raporun “Bölgesel Bir Tehdit Olarak IŞİD” bölümünde sözkonusu örgütün Suriye ve Irak’ta 80 bin kişilik terörist gücüne sahip olduğuna dikkat çekildi. IŞİD’in Suriye ve Irak’ın yanı sıra Türkiye’de de etkinliğini artırdığına vurgu yapılarak, “Söz konusu terör örgütü başta Suriye ve Irak olmak üzere etkili olduğu bölgelerde İslam dini adı altında her türlü vahşeti uygulamakta ve namını da dünyaya, insanlığa karşı sistematik suç işleyerek duyurmaktadır” denildi.
Komisyon kurulmalı
IŞİD’in Türkiye’de yaptığı saldırıların da anlatıldığı raporda alınması gereken önlemler şöyle sıralandı: -TBMM’de bir araştırma komisyonu kurularak IŞİD faaliyetlerinin tespit edilmesi ve Türkiye sınırları içinde IŞİD yapılanmasının tamamen yok edilmesi için kapsamlı bir iç güvenlik stratejisi oluşturulmalıdır. -Hükümet IŞİD’le etkin mücadele edileceği yönünde irade beyan etmeli ve kamuoyuna bu tavrını açıklamalıdır. -Türkiye’den IŞİD’e katılımın önlenmesi için istihbarat ve güvenlik ayaklarını içeren yeni bir yaklaşım benimsenmelidir. -IŞİD’in Türkiye mevzuatı bakımından da terör örgütleri listesine eklenmelidir. -Suriye sınırındaki kontrolsüz durum, acilen sona erdirilmeli ve sınır güvenliği sağlanmalıdır. -Türkiye’den Suriye’ye yapılan silah sevkiyatı durdurulmalıdır. -Türkiye’nin Suriye politikası yeniden ele alınmalı, sınır güvenliği ve bölgesel barışı ön plana çıkaran yeni bir yaklaşımın benimsenmelidir.
-Uluslararası toplumun IŞİD’le daha etkin mücadele etmesi için Türkiye inisiyatif almalı, girişimlerde bulunmalıdır. -IŞİD eylemlerine katılan birçok kişinin aranan, izlenen, kişiler olduğu göz önünde bulundurulduğunda, çok vahim ihmallerin olduğu şüphesi ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle özellikle “önleyici dinlemeler” hakkında tüm ülkeyi kapsayan etkin bir soruşturma yapılmalı, eylemlere katılan IŞİD mensupları hakkında elde edilen bilgilerin gereğinin yapılıp yapılmadığı araştırılmalıdır. -İstihbarat birimleri arasında kopukluk olup olmadığı TBMM Tarafından araştırılmalı. TBMM Güvenlik ve İstihbarat Komisyonuna kendiliğinden inceleme yapma yetkisi tanınmalıdır.