IŞİD’in Gaziantep yapılanması içerisinde yer alan isimler, 2012 yılından itibaren polis tarafından izlendi. Her adımları ve telefon konuşmaları kayda alınan IŞİD militanlarının takibi 2014 yılı Mart ayında aniden kesildi.
O tarihten sonra polisin takibi bıraktığı IŞİD militanları, birbiri ardına Türkiye’de onlarca kişinin yaşamına mal olan bombalı saldırılar düzenlendi. Polisin 2 yıl boyunca izlediği IŞİD militanlarının takibini, o dönem yasada yer alan ”terör ve örgüt suçlarında teknik takibin 6 aydan fazla olmamasını” içeren maddeye dayanılarak ‘ileride mağduriyet oluşabileceği’ gerekçesiyle bıraktığı ileri sürüldü.
IŞİD militanlarının takibine ilişkin talebi reddeden 1’inci Sulh Ceza Mahkemesi buna ilişkin gerekçesini şu sözlerle açıkladı:
Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı’nca her ne kadar yukarıda yazılı olduğu üzere CMK 135’inci maddesi uyarınca Ağır Ceza Mahkemelerinin kaldırılmasına ve çeşitli kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifinin 21/02/2014 günü TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştığı ve her ne kadar Resmi Gazete’de yayınlanmamış ise de; iletişim dinlenmesi, tespiti, kayda alınması ve sinyal bilgilerinin değerlendirilmesini düzenleyen CMK 135 vd. maddesinde şüpheliler lehine olabilecek sıkı şartlar ve sınırlamalar getirildiğinden, ileride mağduriyet oluşmaması açısından TBMM Genel Kurulunda 21/02/2014 günü kabul edilen söz konusu yasa dikkate alınarak yapılan incelemede; dosyada şüpheliler yönünden yapılan iletişim dinlenmesi, tespiti, kayda alınması ve sinyal bilgilerinin değerlendirilmesinin 6 aydan fazla bir süredir devam ettiği oysa yukarıda sözü edilen ve 21/02/2014 günü yasalan kanunla terör ve örgüt suçlarında teknik araçlarla izlemenin en fazla 6 ay (tüm uzatmalar dahil) olabileceği öngörüldüğünden ve kararın Ağır Ceza mahkemelerinden oy birliği ile alınacağından dolayı ileride bir mağduriyet oluşmaması açısından Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığının 06/03/2014 tarih ve 2012/44540 soruşturma sayılı talebin reddine.
ESKİ KAYITLAR İMHA EDİLDİ
Bu gelişme sonrası savcılık, Emniyet Müdürlüğü’ne gönderdiği yazı ile takibe son verilen kişilerin önceki dönemlere ait kayıtlarında suç unsuru olmayan verilerin imhasını istedi. Emniyet Müdürlüğü de bu talep üzerine 17 Mart 2014 günü takibe son verildiğini belirterek, suç unsuru içeren 2 klasör tape tutanakları, ses kayıtlarının olduğu 1 CD, iletişim tespit raporlarını içeren 1 CD ile teknik araçlarla yapılan izlemede elde edilen görüntülerin yer aldığı 1 dosyayı tutanakla savcılığa gönderdi.
Emniyet Müdürlüğü, dosya kapsamında suç unsuru içermeyen tespit verileri ve notları kıyma makinesinde kıydığını ve bilgisayar hard disklerinin de yedeği kalmayacak şekilde imha işleminin yapıldığını tutanakla savcılığa iletti.
DHA