AKP’nin koalisyon yerine ısrarla erken seçim istemesinin arkasında tek başına iktidar hedefiyle sınırlı olmayan daha büyük bir plan olduğu konuşulmaya başlandı. Buna göre erken seçimde başkanlık için referandum sayısı olan 330 milletvekilinin yakalanması planlanıyor.
Anketlere göre imkansız olan planın temel ayağını ise çatışmalı bir seçim ortamındaHDP’yi sürekli yargıyla uğraşan “suçlu” ve savunma konumunda bir parti konumuna getirme yoluyla baraj altına itmek oluşturuyor. Erken seçimde asıl büyük plan olarak konuşulan senaryonun detayları şöyle:
276’DAKİ SIKINTI
7 Haziran’dan sonra AKP tarafından yaptırılan anketler, tek başına iktidar sonucu vermedi. En iyimserinde partinin oyu en fazla yüzde 2 arttı. Ancak yine bu anketlerde asıl sorun HDP’nin oyunda ciddi bir düşüş yok.
HDP’de baraj sorunu hiç yok. AKP’nin şu anda 276’yı yakalaması için 18 milletvekiline ihtiyacı var. Ancak anketlerdeki bu tablo 276 sonucunu vermiyor. HDP oy oranını sürdürdükçe belki AKP sayısını 15-20 daha artırabilir. Belki 270 ile 280arası sayıyı da yakalayabilir. Ama bu durumda hükümet, birkaç milletvekilinin istifa tehdidi altında kalır. Bu da milletvekili istifalarını, transfer pazarlıklarını gündeme getirebilir ve iktidarın icraat gücünü azaltır.
BAŞKANLIK LAZIM
AKP, bu tespitlerle oyunu daha büyük oynamak istiyor. Koalisyon da bunun için kurulmadı ve seçime iktidarda gitmek artık bunun için çok önemli. Artık plan, 276 da değil, yürütülecek bir strateji ve iktidarda seçime giderek 330 sayısını yakalamak.
330’un üstüne çıkılınca yeniden anayasayı değiştirip başkanlık sisteminegeçilebilmesi için gereken referandum çoğunluğu yakalanmış olacak. Erdoğan, bu sayı yakalandığında başkanlık için referandumu denemek isteyecektir. Anketler başkanlığa desteğin azınlıkta olduğunu göstermesine karşın eğer plan tutarsa Türkiye’ye bu referandum yaptırılır.
HDP BARAJ ALTINDA
7 Haziran seçimi ve sonrasındaki tüm anketler de gösteriyor ki planın gerçekleşmesinin tek yolu HDP’nin baraj altına itilmesi. Plan da zaten HDP’nin baraj altına düşürülmesi üzerine kuruluyor.
Bu iki ayak üzerinde yürütülecek. Birincisi çözüm süreci buzdolabına konulduğu için seçime çatışmalı bir ortamda ve güvenlikçi politikalarla gidilecek.
Çatışmalı ortam içinde HDP’yi güvenlik politikasının siyasi hedefi olarak seçen söylemler sürdürülecek. İkinci olarak da HDP milletvekilleri ve teşkilatı, “terörle bağlantılı” suçlamasıyla sürekli yargı müdahalesiyle karşı karşıya bırakılacak. HDP’nin suçlu konumuna getirilmesi ve seçmende “Türkiyelileşen” değil “kriminalleşen” bir parti görünümüyle barajın altına çekilmesi hedeflenecek.
İTTİFAKLAR
7 Haziran’a birlikte giren ve yüzde 2’nin üzerinde oy alan SP ve BBP seçmenleri ittifak girişiminin hedefi içinde. Yüzde 2’lik bu oyu alabilecek ittifak arayışları gündemde.
Kaynak: Erdem Gül | Cumhuriyet