Sputnik Türkiye‘ye konuşan Suriye Başbakanı Halki, “Türkiye ve Suudi Arabistan’ın faaliyetleri, bu ülkelerin terörle ortak mücadele konusunda Suriye ile birlik oluşturmaya hazır olmadığını gösteriyor” dedi. Halki, Şam hükümetine verdiği destek nedeniyle Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e de minnettar olduklarını kaydetti.
Rusya’nın tutumuna rağmen Ankara ve Riyad’ın yaklaşımlarında değişiklik emaresi görmediklerini söyleyen Suriye Başbakanı Vail Nadir el-Halki, “Türkiye, Suudi Arabistan, İsrail ve Ürdün, Suriye’deki silahlı gruplara yardım etmeyi sürdürüyor. Putin’in Suriye ile Suriye’ye komşu ülkeler arasında terörle mücadele için birlik kurulması yönündeki inisiyatifini destekliyoruz” ifadelerini kullandı.
‘MOSKOVA’DAKİ SURİYE MÜZAKERELERİ OLUMLU GEÇTİ’
Öte yandan Suriyeli taraftarı Moskova’da aynı masa etrafında bir araya getiren müzakereleri değerlendiren Halki, “Moskova’daki müzakereler, özellikle de ikincisi, son derece olumlu sonuçlar verdi. Üçüncü ve sonraki görüşmelerin başarıyla gerçekleşmesi için her türlü çabayı göstereceğiz. Rusya, Suriye’de çözümü hedefleyen bu müzakereler için büyük emek harcadı. Umarız ki tüm bu çabalar sonucunda Suriye’de normalleşme sağlanır” diye konuştu.
Cenevre-3 Konferansı’nın toplanma olasılığına da değinen Halki, “Cenevre-3’ü konuşmadan önce daha önce konferanslarda özellikle terörle mücadele konusunda alınan kararların hayata geçirilmesi gerekir” dedi.
‘TERÖRİST GRUPLARIN FİNANSE EDİLMESİNE SON VERİLMELİ’
Bununla birlikte Halki, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ile mücadelenin başarılı olması için bölgedeki terörist grupların finansmanına son verilmesi ve militanların Suriye tarafına geçişinin durdurulması gerektiğini vurguladı.
Türkiye, İsrail, Ürdün, Katar, Suudi Arabistan gibi ülkelerin militanların Suriye’ye geçişine olanak sağladığını kaydeden Halki, “IŞİD ile mücadele sadece hava operasyonlarıyla sınırlı tutulamaz. Finansman ve sınır konularının yanı sıra terörist gruplara verilen istihbarat desteği de kesilmeli. Bugün itibarıyla bu anlamda bir işbirliği havası hissetmiyoruz” diye konuştu.
‘ABD BÖLGEYİ PARÇALAMAYA ÇALIŞIYOR’
Halki bu bağlamda Washington’un bölgede izlediği terörle mücadele politikasını da eleştirdi:
Çok açık şekilde görülüyor ki, ABD terörle mücadeleyi kendi hedefleri doğrultusunda artırmayı düşünüyor. Bu hedefler bölgeyi ve bölge halkını parçalara ayırmak ve ABD’ye karşı çıkanlara yönelik güç kullanımını arttırmak. ABD’nin inisiyatifiyle Suriye ve Irak’ta yürütülen IŞİD karşıtı politikanın verimli olduğu kanısında değiliz. ABD gözetimi sırasında IŞİD’in Palmira, Haseke ve Irak’ta yaptıklarına ve dış müdahale olmadığı dönemdeki faaliyetlerine dikkat edilmesi gerekir.
‘AVRASYA BİRLİĞİ’NE ÜYELİK İÇİN MOSKOVA İLE GÖRÜŞÜYORUZ’
Bu arada Halki, Suriye’nin Avrasya Birliği’ne üyeliği konusunda Moskova ile görüşmelerde bulunduklarını açıkladı:
“Avrasya Birliği’ne ve serbest ticaret bölgesine katılabilmek için Rusya yönetimi ile görüşüyoruz. Bu sayede dost ülkelerle ilişkilerimizi geliştirebileceğimizi, ekonomik ve ticari işbirliğimizi arttırabileceğimizi düşünüyoruz.
‘MOSKOVA’DAN YENİ KREDİ ALMAK İSTİYORUZ’
Halki Rusya ve Belarus’tan da yeni kredi almak istediklerini ve bu doğrultuda iki ülkeyle görüşmeleri sürdürdüklerini belirtti.
Alacakları krediler yardımıyla iç pazarı büyütme ve ülkedeki ekonomik süreci iyileştirme imkanı bulacaklarının altını çizen Halki, “Suriye’ye yönelik sert saldırılar ve adaletsiz ekonomik yaptırımlarla başa çıkabilmek için Rusya’nın talebimize olumlu yanıt vereceğini umuyoruz” dedi.
‘İRAN’LA NÜKLEER ANLAŞMA SURİYE’NİN ÇIKARINA’
Son olarak Halki, Tahran ile P5+1 ülkeleri arasında varılan ve ‘büyük bir diplomatik başarı’ olarak nitelediği nükleer uzlaşıyı da yorumladı:
İran’ın pozisyonu güçlenecek. 150-170 milyar dolar civarındaki dondurulmuş aktiflerin ekonomiye dahil edilmesi, önemli bir role sahip olacak. Bu durum, İran’a ve dostlarına olumlu yansıyacak. İran ile eskiye dayanan ilişkilere sahip olduğumuz için anlaşmanın Suriye’ye sadece olumlu etkileri olacak. Ekonomik alanındaki işbirliği daha geniş alanlara yayılacak. Umarız, İran yönetimi ekonomiye girecek dondurulmuş aktifler sayesinde ortak projelere daha fazla yatırım yapar.