1 Mayıs yasağı üzerine çok şeyler yazıldı.Terör guruplarına önlem iddiasından,seçim öncesi muhalif gurupların gövde gösterisi yapacağına kadar.Bu yazılanların hepsinin kendi mantık kurgusu için de doğruluk payı olabilir.
Bir özgürlük günü neden yasaklanır? sorusunda doğruyu aramak gerekir.
1 Mayıs,İlk kez 1856’da Avustralya’nın Melbourne kentinde taş ve inşaat işçileri, günde sekiz saatlik iş günü için Melbourne Üniversitesi’nden Parlamento Evi’ne kadar bir yürüyüş düzenlediler.
1 Mayıs 1886’da Amerika İşçi Sendikaları Konfederasyonu önderliğinde işçiler günde 12 saat, haftada 6 gün olan çalışma takvimine karşı, günlük 8 saatlik çalışma talebiyle iş bıraktılar. Şikago’da yapılan gösterilere yarım milyon işçi katıldı. Luizvil’de (Kentaki) 6 binden fazla siyah ve beyaz işçi, birlikte yürüdü. O dönemde Luizvil’deki parklar, siyahlara kapalıydı. İşçiler, sokaklarda yürüdükten sonra hep birlikte Ulusal Park’a girdi. Her eyalet ve kentte, siyah ve beyaz işçilerin birlikte yaptığı gösteriler, gazeteler tarafından, ‘Böylece ön yargı duvarı yıkılmış oldu’ şeklinde yorumlanmıştı.
Bu gösteriler 1 Mayıs’ı izleyen günlerde tüm harareti ile devam etti ve 4 Mayıs’ta kanlı Haymarket Olayı’na yol açtı.
Uygulanan yasal baskılarla bu gösterinin tekrarlanması engellendi. 14 Temmuz-21 Temmuz 1889’da toplanan İkinci Enternasyonal’de Fransız bir işçi temsilcisinin önerisiyle 1 Mayıs gününün tüm dünyada “Birlik, mücadele ve dayanışma günü ” olarak kutlanmasına karar verildi. Böylece ikinci gösteri 1890 yılında yapılabildi.
Zamanla 8 saatlik iş günü birçok ülkede resmen kabul edildi. 1 Mayıs böylece işçilerin birlik ve dayanışmasını yansıtan bir bayram niteliğini kazandı. Günümüzde sosyalist ülkelerde (Çin Halk Cumhuriyeti, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, Vietnam, Laos, Küba, Venezuela, Nepal, Bolivya) ve daha birçok ülkede tatil günü olan 1 Mayıs’ı işçiler büyük kitle gösterileriyle kutlar; bazı ülkelerde 1 Mayıs siyasal bir eylem biçimini de alır.
Tarihçesinden de anlaşılacağı gibi,1 Mayıs sadece işçi bayramı değildir,çalışma koşullarının iyileştirilmesinden,siyah-beyaz ırk ayrımına kadar emekçinin tüm duvarları yıktığı,’emekçinin ırkı,ulusu olmaz,birliği olur’ anlayışını tüm dünyaya kabul ettirdiği bir mücadele günüdür.
Türkiye’de 1 Mayıs’ın Taksim Meydanında kutlanmasının yasak edilmesinin sebebi,1 Mayıs 1977 İşçi Bayramında, 34 kişinin hayatını kaybettiği 136 kişinin yaralandığı olaydır.
Toplum hafızası bazı olayları unutmadığı gibi,bazı alanlar toplum belleğinde sembol olarak yer eder.
O yıllarsa ki güçlü işçi hareketinin o bellekle yeniden ayağa kalkma korkusudur 1 Mayısı yasak ettiren.
Saati 5 TL’ye maden ocaklarında çalıştırılıp,yok edilen işçinin ayağa kalkma korkusudur.
Uyutulan bir halkın,uyanma özgürlüğü korkusudur.