Havacılık dünyasından yaptığı haberlerle bilinen Airport Haber’den Murat Herdem, köşesinde olay yaratacak iddialar gündeme getirdi.
Türk Hava Yolları’nda, müdür sorunu olduğunu dile getiren Herdem, bu isimlerin uzun yıllardır bu kurumda bulunduklarını ve pandemi sürecinde dahi sadece bankamatik müdürlüğü yaptıklarını belirtti.
İsim isim yazan Herdem, “Her nedense kimse bu isimlere dokunamıyor” diye belirtti.
“BUNA DA ŞÜKÜR DİYORLAR”
Murat Herdem, yazısına THY’deki “eş dost” taşeronlarından bahsederek başladı:
“Türk Hava Yolları’nın hasta taşıma şirketi Air Clinic, normalleşme sürecinin başladığı 1 Haziran’dan bu yana 100 bin tekerlekli sandalyeli yolcuya hizmet vermiş. Normal zamanda aylık 200 bin yolcu tekerlekli sandalye kullanırken pandemi döneminde bu sayı 50 binlere kadar gerilemiş… Buna da şükür diyorlar(!)
Daha önce Air Clinic şirketinin 13 Kasım 2015’te kurulduktan 17 gün sonra 30 Kasım 2015’te THY’nin hasta yolcu taşıma işi ihalesini aldığını yazmıştım. O dönem; ihaleye girmesi ve hatta ihaleyi alması için kurulan bir şirket olduğu o kadar açıktı ki…
Air Clinic şirketi bu ihaleyi aldıktan sonra THY, tekerlekli sandalye kullanmak isteyen yolculardan rapor istemeyi de kesti. Herkesin rahat rahat kullanması ve Air Clinic’e THY’nin kasasından her ay milyonlarca TL akması için her türlü fedakarlık yerine getirildi(!) ( Her ay 200 bin yolcunun tekerlekli sandalye ile taşınmasının THY’ye maliyetini aşağı yukarı tahmin edebilirsiniz) Yer hizmetleri şirketi TGS’deki çalışanlar bile Air Clinic’in yetişemediği yerde gönüllü hizmet vermek üzere bu şirketin emrine verildi.
Bugün pandemi kıskacında kıvranan, çalışanların maaşlarından tutun, uçak ve havalimanı ödemelerine kadar her kalemde ücretleri düşürme ve öteleme derdine düşen THY’nin, Air Clinic konusunda cömertliğinden vazgeçmediğini son rakamlardan net bir şekilde görebiliyoruz.
Sadece Air Clinic mi?”
“ALLAH BOZMASIN”
Bankamatik müdürlerinden isim isim bahseden Herdem, THY’nin her türlü nimetlerinden bu isimleri faydalandığını ifade etti:
“Hayır…
THY’de özellikle 2015’ten sonra taşeron şirketlerden hizmet alımlarında ciddi bir artış sözkonusu… Hatta bazı yöneticilerin bu taşeron şirketlerle resmi ya da gayri resmi bağları olduğu sır değil.
Mesela Teknik A.Ş’ye temizlik hizmeti veren SAF Tesis şirketi… Bu şirket de Teknik A.Ş üzerinden epey bir para kazanıyor. Üsküdar’daki şirketin müdavimi de bir THY yöneticisi… Kendi şirketi olsa ancak bu kadar sık ziyaret edebilir o şirketi!
Bir de Kim Psikoloji var.
THY’nin insan kaynaklarındaki malum okul mezun ağını yöneten İnsan Kaynakları Başkanı Ebubekir Akgül’ün ağabeyi Ömer Akgül’e ait.
THY çalışanlarına psikoloji eğitim paketleri satıyor ve tıpkı Air Clinic’e ve SAF Tesis’e olduğu gibi, onlara da yıllardır THY’nin kasasından milyonlar aktarılıyor.
Bu arada Ebubekir Akgül’ün diğer iki kardeşinin de THY’de çalıştığının altını çizelim. Biri dışardan dört kardeş THY’nin her türlü nimetlerinden sonuna kadar faydalanıyor. Allah bozmasın!
Gelelim THY’nin yeni Yönetim Kurulu Üyesi Melih Şükrü Ecertaş’a…
33 yaşındaki THY’nin yeni yönetim kurulu üyesinin de bir şirketi var: Mental Danışmanlık Ltd. Şti.
Ne hikmetse THY’nin hizmet satın aldığı bir çok taşeron şirket gibi, bu şirketin de merkezi Üsküdar’da…
THY bir süredir insan kaynakları için Mental Danışmanlık şirketi ile çözüm ortağı olarak çalışıyor… Yani THY’nin işe alacağı kişileri THY yönetim kurulu üyesine ait Mental Danışmanlık şirketi seçiyor ve bu hizmet için de şirkete hatırı sayılır danışmanlık ücreti ödeniyor.
THY’nin pandemi süreci başladıktan sonra bile bu şirket üzerinden şirkete alım yapıldığı da iddialar arasında ki, uçakların yerde olduğu ve çalışanların maaş alamadığı ve hatta gönüllü istifaya zorlandığı bir dönemde, bu şirket üzerinden alımların devam etmesi, içerisinde çok fazla soru işareti barındırıyor. Neyse…
Bu arada yeri gelmişken İstanbul Ticaret Odası’na ait internet sitesinde bilgi bankası bölümünde, isim girerek, şirket sorgulama sayfası vardı. Bir süredir bu sorgulama için TC kimlik numarası girme şartı konuldu. Dolayısıyla kimin hangi şirketi var, hangi şirkette ortaklığı var, bunları artık göremiyoruz. Neyse ki, geçmişte bazı bilgileri not ettiğimiz için zorluk yaşamadan, hangi şirketle kimlerin bağı olduğunu biliyoruz.
THY’nin eş dost taşeronlarından başka bir de Genel Müdürlük emrine çekilen müdür sorunu var. Sayıları oldukça fazla… Aylardır ve hatta yıllardır sadece bankamatik müdürlüğü yapıyorlar. Tanımlı bir görevleri yok ama başkan veya müdür maaşlarını tıkır tıkır alıyorlar.
Onlardan biri de Eski Ekip Planlama Başkanı Mert Yüzsever… Aylardır genel müdürlük emrinde…
Mehmet Karataş, Dinçer Eroğlu, Erhan Yeşilkaya gibi müdürler de ‘müdür’ kadrosunda olup uzun süredir bir işi olmayan bazı isimler… Hiçbir iş yapmadan yüklü yüklü maaş alıyorlar. Üstelik THY’de her uçağa iki müdür düştüğü eleştirilerinin toplumu rahatsız ettiği bir dönemde, her nedense kimse bu isimlere dokunamıyor.
Bütün bu taşeronlar ve gereksiz müdürlükler sorunu THY’nin sırtında yük olarak dururken THY yönetimi, çalışanlardan nasıl biraz daha maaş kesintisi yaparız, ihbar tazminatı vermeden işten çıkarırız ya da nasıl ücretsiz izne yollarız onun derdine düşüyor. Bırakın çalışan maaşlarını da, önce şu taşeronları sırtınızdan atın, bankamatik müdürlerin arpalarını kesin… Burası arpalık değil, hepimizin gözünün nuru bayrak taşıyıcı havayolumuz!”
ŞİRKETİN YÜKSELEN YILDIZI: EBUBEKİR AKGÜL
Yazısının sonunda, THY’nin İnsan Kaynakları Başkanı Ebubekir Akgül’ü ele alan Herdem, şirketin yükselen yıldızının Akgül olduğunu dile getirdi:
“Türk Hava Yolları ve THY Teknik A.Ş. tarafından uçak koltukları ve yedek parçalarını tasarlamak, üretmek, değiştirmek ve ticarileştirmek amacıyla 2011 yılında kurulan TSI Uçak Koltuk Üretimi San. ve Tic. A. Ş’nin yönetim kuruluna bir bakın…
Koltuk şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı, aynı zamanda THY’nin İnsan Kaynakları’ndan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Abdülkerim Çay….
THY’yi temsil eden yönetim Kurulu üyesi ise yine THY’nin İnsan Kaynakları Başkanı Ebubekir Akgül…
THY’ nin teammüllerinde iştirak şirketlere başkan ya da genel müdür yardımcısı atanması yok. (En azından bu döneme kadar yoktu)
O koltuklarda ya Yönetim Kurulu Başkanı THY’yi temsil ederdi ya da genel müdür…
Refüze ettikleri genel müdürü yönetime atamamak için sanırım yakında torpilli müdür ve şefleri de o koltuklara atayacaklar!
Koltuk üretimi denilince makine mühendisleri, endüstri mühendisleri vs. aklınıza geliyor ama THY’nin İnsan Kaynakları yöneticileri koltuk şirketinin yönetimindeler…
Diğer ortak Assan Hanil’in yönetim kurulu üyelerinin hepsi deneyimli makine mühendisleri…
Herhalde Assan Hanil tarafı koltukları tasarlayacak ve üretecek, THY’nin atadığı başkan ve üye de, ihtisas alanları dışındaki bu göreve gelerek, malum okuldan sınıf arkadaşlarını, alt devrelerini, üst devrelerini şirkete yerleştirecek. Başka ne için orada olabilirler ki? Koltuk tasarlayıp üretecek değiller ya!”