Erdoğan, Cumhurbaşkanı’nın anayasal sınırları tartışmalarıyla ilgili, “İster kabul edilsin ister edilmesin, Türkiye’nin yönetim sistemi bu anlamda değişmiştir. Şimdi yapılması gereken bu fiili durumun hukuki çerçevesinin yeni bir Anayasa ile netleştirilmesi, kesinleştirilmesidir” demişti.
7 Haziran Milletvekili seçiminde ele geçen tarihi fırsat,muhalefet tarafından değerlendirilemeyince söylenen bu sözler,1 kasım seçimlerinin mantığını ortaya koymuştu.
Hükümet kurmak yerine ‘istikşafi’ görüşme adıyla oynanan tiyatro,Devlet Bahçeli’nin Meclis Başkanlığı seçiminde gösterdiği tutumu,Hükümet kurmama iradesiyle taçlandırarak,tarihimizde olmayan ‘tekrar seçim’ i gündeme getirip,terörden ve kaostan yılgın halkın,AKP’yi sandıktan tek başına çıkarmasıyla sonuçlandı.
Peki bundan sonra ne olur,devlet içerisinde sürdürülen ‘paralel yapı’ operasyonları,paralel olsun olmasın bütün muhalif görülenlere çok rahat uygulanır,657 sayılı devlet memurları yasasını kaldırmak istemelerinin sebebi de bu.Yani iş güvencesi olmayan,işi amirinin iki dudağı arasında olan memur yaratmak.
Halk anlamında tepki koymanın,teröristlikle terör örgütü üyeliğiyle eş değer hale getirildiğini Gezi sürecinde gördük.Sokak muhalefeti ve sokak hareketleri bu saatten sonra acımasızca bastırılacaktır.
Muhalif medya üzerinde kurulan baskı arttırılarak,başta Doğan Grubu olmak üzere ya kayyum atanır,ya da kayyum atarız baskısıyla havuz medyasına eş ve kardeş hale getirilir.Bu yapılarak,tek sesli,tek merkezli,muhalif olmayan medya oluşturulur ve halkın haber alma hürriyeti,iktidarın halka verdiği haberler şekline döner.
Anayasa değişikliği için gerekli gerekli referandum sayısından AKP’de eksik olan 13 vekili bulmak bu saatten sonra AKP için çocuk oyuncağıdır.Hiç öyle Güneş Motel pazarlıkları edebiyatına aldanmayın,bu saatten sonra pazarlık,İmralı ve HDP ile memleket sınırları üzerine kurulacaktır.
Olası bir Anayasa referandumunda evet çıktığında yeni Anayasa ile getirilecek olan Başkanlık Sisteminin eyaletlere dayalı olacağını bilmek için alim olmaya gerek yok.Zaten HDP’nin başlangıç için isteği federasyon değil mi? seçimden hemen sonra ‘seni başkan yaptırmayacağız’ diyen HDP ne oldu da ‘seni başkan yaptırabiliriz’e geldi.Yani bu saatten sonra referandum kararı da alınır,o referandumdan evette çıkartılır,başkanlık sistemine de geçilir.O anlamda geçmiş olsun.
Peki Başkanın yetkileri ne olacak?
Başkan yürütmenin başı olacak,
Kanunları onaylama, reddetme ve Anayasa Mahkemesi’ne götürme yetkisi sadece kendisinde olacak,
Bakanlar, Meclis içi veya dışından başkan tarafından atanacak,
Başkanın görevden alınması, Yüce Divan’da yargılanması mümkün olmayacak,
Üst düzey kamu yöneticilerini başkan atayacak. Yargıda tüm düzenleme yetkisi başkana verilecek,
“Başkomutan” olduğu için komutanları atama ve görevden alma yetkisi başkanda olacak.
Yeni Türkiye dedikleri,90 yıllık reklam arası diye ifade ettikleri Cumhuriyeti bitirme aşamasını hep beraber yaşayacağız,burada sorulması gereken soru şudur;Ya sonra?