Umreden dönenlerin kontrol edilmemesi hastalığı yaydı
Türkiye’de ilk yeni koronavirüs hastalığı teşhisi konulan vaka 10 Mart’ta kaydedilmişti. İlk vakanın bildirilmesine kadar yurt dışından gelen insanlara yönelik herhangi bir önleyici tedbirin uygulanmamasıysa ne yazık ki ilerleyen günlerde de sürdü. Gün gün takip edildiğinde uluslararası seyahat edenlerin takip edilmemesi, ülkede hastalığın nasıl yayıldığını gözler önüne seriyor.
UMRE SEYAHATLERİ SÜRÜYOR, DÖNENLERE ‘HASTA MISINIZ’ DİYE SORULUYOR
İlk vakanın çıkmasından sonra Diyanet İşleri Başkanlığı umrecilerin yurda dönüşleri sırasında herhangi bir önlem alınması için hareket etmezken yurda dönen umrecilerden sadece “14 gün evden çıkmamalarını” rica etmekle yetinmişti. Umre yolculuklarının devam edeceğini planlayan Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, yeni gidecek umrecilerin de ‘virüs konusunda bilgilendirildiğini’ söylemişti, ancak seyahatler konusunda herhangi bir önlem alınması o sıralarda söz konusu değildi.
Diyanet İşleri Başkanı Erbaş’ın 14 Mart’ta yaptığı açıklamaya göre ertesi günden itibaren 21 bin Umreci ülkeye geri dönecekti. Geri dönenlerin sağlık kontrolleri termal kamerayla ateşlerinin ölçülmesinden ibaret olup, ilk dönen ekibe herhangi bir karantina işlemi uygulanmamıştı.
UMRECİLERİ GİZLEMEK İÇİN HARCANAN ÇABA
İstanbul Tabip Odası Aile Hekimliği Komisyonu’ndan Dr. Hakan Hekimoğlu’ysa, Umre’den ilk dönenlere termal kamerada ateşleri olduğu anlaşılmasın diye rehberleri tarafından ateş düşürücü etkisi olan parasetamol dağıtıldığını söylemişti.
Bazı noktalardaysa yurtdışından dönen yolculara sadece çıkışında pasaport kontrol noktasına sağlık durumalarıyla ilgili form doldurtulurken sağlık taraması yapılmadı.
21 BİN UMRECİNİN NE KADARI KARANTİNAYA ALINDI?
İlk Umrecilerin döndüğü 15 Mart’ta karantina için önlemler alınmaya başlanıldı, ancak bu sınırlı kaldı. Umreciler Esenboğa Havalimanı’na inen uçaklarının içerisinde sağlık taramasından geçirilerek karantinaya alınmak üzere Konya ve Ankara’daki 5 farklı öğrenci yurduna götürüldü.