AKP’nin geçtiğimiz sene büyük tepki çeken kalıcı yaz saati uygulamasındaki ısrarı sürüyor.
Milyonlarca emekçiyi ve öğrenciyi hava aydınlanmadan yollara düşüren kalıcı yaz saati uygulamasını savunmak için Berat Albayrak tarafından yapılan tüm açıklamalar gerçek dışı çıktı.
Albayrak’ın “İTÜ ile birlikte hazırladık” dediği raporlar ısrarla açıklanmazken, ortada bir rapor olup olmadığı da merak konusu.
Yine Albayrak tarafından yapılan tüm “tasarruf” açıklamalarına karşın gerçek oldukça farklı. Elektrik tüketiminde 9 milyon 990 bin 792 MWh tasarruf edileceğini ileri süren Bakan Albayrak, elektrik tüketimindeki 6,2’lik artışı sümen altı etmeye çalışıyor.
YALAN RAPORA ELEKTRİK MÜHENDİSLERİNDEN TEPKİ
Düzenlemeye ilişkin bir açıklama yapan Elektrik Mühendisleri Odası, “Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile İstanbul Teknik Üniversitesi’ne Açık Çağrı”da bulundu.
“Raporları kamuoyuna açıklayın” diyen Elektrik Mühendisleri Odası, “Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yaz saatinin kalıcılaştırılması olarak nitelendirilecek uygulamaya geçiş için İstanbul Teknik Üniversitesi`nin (İTÜ) hazırladığı bir rapor dayanak gösterilmiştir. Kamuoyuna açıklanmayan bu rapora ilişkin en ayrıntılı bilgiler ne yazık ki ancak İTÜ’nün web sitesinde yer alan 2016 tarihli bir haberden edinilebilmektedir” ifadelerini kullandı.
Söz konusu haberde uygulama ile hedeflenen tasarruf miktarına ilişkin, “2010-2016 yılları arasını kapsayan 6 yıllık sürede kış saati uygulaması nedeniyle yaşanan ek elektrik tüketimleri karşılaştırıldığında, kış saati uygulamasının geçerli olduğu aylar bazında yıllık yaklaşık % 8.58, toplam elektrik bazında ise % 3.62 oranında önemli bir tasarruf yapılacak” iddiası yer alırken, Elektrik Mühendisleri Odası gerçekleri açıkladı:
Söz konusu haberde yer alan veriler doğru ise uygulama ile 2016`da 277.5 milyonMegavat saat (MWh) olarak gerçekleşen elektrik tüketiminde 9 milyon 990 bin 792 MWh tasarruf edilmesi hedeflenmekteydi. Yine kamuoyuna açıklanmayan ve hakkında 18 Ekim 2017 tarihinde Anadolu Ajansı’nın yaptığı haber dışında bilgi olmayan, uygulamanın bir yılının değerlendirildiği yakın tarihli ikinci İTÜ raporunda ise 1 milyon 308 bin 297 Megavat saatlik (MWh) enerji tasarruf sağlandığına ilişkin bilgi yer alıyor.
Öncelikle ifade edilmelidir ki, Danıştay’ın iptal kararına rağmen kanun değişikliği ile uygulamanın devamında ısrar edilmesine gerekçe gösterilen ikinci raporda yer aldığı iddia edilen tasarruf miktarı ile ilk raporda hedeflenen miktar arasında 7.7 kat fark vardır. İkinci raporda ulaşıldığı iddia edilen tasarruf miktarı, Türkiye’nin 2016 elektrik tüketiminin yalnızca yüzde 0.47’sine denk gelmektedir. Benzer şekilde ilk raporda kış ayları için hedeflenen yüzde 8.58’lik tasarrufun, ikinci raporda yüzde 0.9 olarak gerçekleştiği iddia edilmektedir. Herhangi bir mühendislik hesaplamasında bu boyutta bir hata payının olması mümkün değildir. Sadece bu nedenle bile söz konusu raporları hazırlayanların kim olduğu, uzmanlıkları, kullandıkları veri setleriyle birlikte acilen kamuoyuna açıklanmalıdır.
Kaldı ki, gerçekler her iki raporda iddia edilenin de tersine bir tasarruf değil maliyet artışı olduğunu net bir şekilde göstermektedir. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve ilgili kurumların resmi raporları, uygulamanın gerçekleştiği 2016 Kasım ve Aralık ayları ile 2017 Ocak-Şubat ve Mart aylarında elektrik tüketiminin önceki yıllara göre çok daha yüksek düzeyde artmış olduğunu ortaya koymaktadır. Resmi verilere göre uygulamanın yapıldığı kış aylarına bakıldığında geçen yıla göre toplamda yüzde 6.2’lik artış gerçekleşmiştir.
5 AYDA 2.8 MİLYAR TL’LİK ZARAR
Ortaya çıkan fazla tüketim nedeniyle elektrik üretim ve dağıtım şirketlerinin daha fazla kar sağladığının belirtildiği açıklamada, “Ülkemiz sadece 5 ayda 2.8 milyar TL`lik bir zarara uğratılmıştır. Bakanlar Kurulu`na kanunla verilmeyen bir yetkinin kullanılarak uygulamanın hayata geçirildiği Danıştay kararıyla kesinleşmişken, TBMM`de görüşülmekte olan Torba Yasa`ya önergeyle bir madde ekleyerek uygulamanın sürdürüleceğinden bahsedilmesi, iktidarın takındığı tutumun İTÜ`nün raporlarını aşan boyutları olduğunu göstermektedir. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı`nı ve İTÜ Rektörlüğü`nü, elektrik piyasasını gözeten, yurttaşları ve sanayiciyi yok sayan, yaz saatinin kalıcılaştırılması uygulamasına gerekçe gösterilen raporları, kamuoyuna açıklamaya davet ediyoruz” denildi.
BERAT ALBAYRAK’IN MUTLULUK KAYNAĞI NE?
Şirketleri zengin edip halkı soyan düzenlemeyi savunmak için olmayan raporlar açıklayan Berat Albayrak, milyonların karanlıkta yola çıkmaktan mutlu olduğunu bile ileri sürmüştü. Albayrak, “Bakanlığımız koordinatörlüğünde İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) bilimsel bir çalışma yaptı. Bilimsel araştırma sonuçları, uygulanmakta olan saat diliminin sürekli GMT+3’te kalması saat dilimi değişimlerinin getirdiği kaygı, stres, depresyon gibi psikolojik/sosyolojik etkilerin yaratacağı olumsuzlukların da azaltılmasına katkı sağlayacağını göstermektedir” demişti.
Albayrak’ın açıklamasına yanıt veren PsikesoL Kolektifi, “Bizi aydınlatan, yaşama bağlayan en önemli unsurlardan biri olan sabah ışığımızı çalmış oldular. Ne için? Para ve iman için. Tarihte engizisyonlar, krallıklar gibi gerici kurumların önlerinde ne pahasına olursa olsun defalarca söylenen bilimsel gerçekleri hatırlatarak bitirelim: Kim ne derse desin, dünya yuvarlak ve güneşin etrafında dönüyor! Ve elbette ki buna kimse karşı duramaz! Uydurma raporlar bile” demişti.